Akcionáři Sazky budou hlasovat o odvolání Hušáka

Zdeněk John, Kateřina Eliášová
4. 2. 2011 13:33
Menšinoví akcionáři Sazky svolávají valnou hromadu loterijní společnosti
Aleš Hušák (v pozadí) je pod velkým tlakem. Jeho ovdvolání žádají menšinoví akcionáři i věřitelé Sazky
Aleš Hušák (v pozadí) je pod velkým tlakem. Jeho ovdvolání žádají menšinoví akcionáři i věřitelé Sazky | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tři menšinoví akcionáři, Orel, Sdružení sportovních svazů a Český olympijský výbor se dohodli na svolání valné hromady Sazky. Chtějí především změnit stanovy firmy tak, aby do ní mohl vstoupit nový investor.

Na programu však bude i hlasování o odvolání Aleše Hušáka z čela představenstva i z funkce generálního ředitele společnosti, kterou sužují problémy s věřiteli. "Ano, je to tak, dohodli jsme se s ostatními menšinovými akcionáři," potvrdil Aktuálně.cz místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Zmínění akcionáři dohromady vlastní 6,44 procenta akcií Sazky, což ke svolání valné hromady stačí.

"Dneska odpoledne návrh oficiálně podáme. Ostatní minoritní akcionáři se možná přidají, jednají o tom například i Sokolové," dodal Kejval.

Největším akcionářem Sazky je ČSTV (68 procent). V jeho případě až dosud platí usnesení, že Sazka má jednat jen s investory, kteří nechtějí podíl ve firmě.

"Svolání valné hromady a její program je věcí akcionářů," komentoval informaci Aktuálně.cz mluvčí Sazky Jan Tuna.

Aleš Hušák stojí v čele Sazky šestnáct let. Jeho nejvýraznějším počinem je stavba moderní víceúčelové haly v Praze - Vysočanech, dnešní O2 Arény, jejíž financování stahuje Sazku do zásadních potíží. Hušákovy postoje jsou nyní velkou překážkou při jednáních s věřiteli.

Kvůli nesplácení dluhů na Sazku podal podnikatel Radovan Vítek návrh na insolvenci, Městský soud už před několika dny zahájil insolvenční řízení.

Kdo chce Hušákův pád?

Vítek, největší věřitel Sazky, usiluje o odchod Hušáka z čela firmy, dokonce jím v tomto týdnu podmínil pokračování v rozhovorech o osudu loterijní společnosti.

Hušákův pád si přeje i další velký věřitel, podnikatel Karel Komárek, který podobně jako Vítek začal skupovat pohledávky a dluhopisy Sazky. „Pan Komárek si evidentně myslí o panu Hušákovi totéž co já, podle toho, jak postupuje," komentoval pro Aktuálně.cz Radovan Vítek kroky svého konkurenta.

Podle informací, které Aktuálně.cz má od lidí blízkých jednáním o budoucnosti Sazky se tábory obou největších věřitelů, Vítka a Komárka, dohodly na společných konzultacích o Hušákových krocích, protože mu už nedůvěřují. Vítek ale přímé rozhovory s Komárkem pro Aktuálně.cz popřel.

Sazka původně chtěla na počátku tohoto týdne oznámit dohodu o řešení tíživé finanční situace ve firmě, kterou přijalo představenstvo i dozorčí rada firmy, ale nakonec z jejího plánu sešlo. Ačkoliv odklad měl být pouze do konce tohoto týdne, nechystá se dnes žádný plán oficiálně zveřejnit.

"Na 99 procent dnes nebude tisková konference, na níž bychom informovali o dohodě," řekl mluvčí Sazky Jan Tuna.

 

Právě se děje

Další zprávy