AkcieTelefónicy O2 brokeři dnes nechtějí

dkl, ČTK
21. 9. 2006 13:10
Praha - Investoři milují dividendy. Alespoň se to tak jeví podle dnešních výsledků Telefónicy O2 na burze.

Dnes je totiž první den, kdy jsou akcie obchodovány bez práva na dividendu. A obchodníci to "ohodnotili" téměř sedmiprocentním propadem.

Propad přišel téměř okamžitě po otevření burzy. Zatímco včera se jedna akcie telekomunikačního gigantu obchodovala za 486 korun a rostla o více než dvě procenta, v tuto chvíli ztrácí více než třicet korun a kupuje se za 454 korun.

Tento propad však není pro obchodníky příliš překvapivý. Bez dividendy 45 korun, která bude vyplácena od 2. října, jsou akcie mnohem méně atraktivní.

A tak zatímco ostatní tituly buď posilují, či ztrácí maximálně 0,3 procenta, Telefónica O2 oslabuje o desítky korun.

Foto: Reuters

Otázka příštích let

"Myslím si, že trh zatím není přesvědčen o tom, zda dividenda v podobné výši jako letos bude vyplacena i v následujících letech," mínila analytička londýnské ING Barbara Seidlová.

Proto je o akcie, ze kterých bude vyplacena dividenda až příští rok, mnohem menší zájem a jsou pod prodejním tlakem.

Přestože však firma nemá jasně definovaný dlouhodobý dividendový plán, analytici s výplatami i v budoucích letech vesměs počítají.

"Zatím žádná dividendová politika na další roky stanovena nebyla," potvrdil mluvčí společnosti Telefónica O2 Martin Žabka.

Jenže Telefónica O2 vytváří objemné peněžní prostředky, které si bude podle předpokladů obchodníků chtít většinový španělský majitel stáhnout.

"Očekáváme výplatu dividend 69,70 Kč v příštím a 54,40 Kč v roce 2008," předvídala Seidlová.

Analytik Erste Bank Jakub Židoň odhadoval 25 Kč, respektive 30 Kč na akcii pro nadcházející dva roky.

Odhady u jednotlivých brokerů se tak velmi liší, přesto všichni očekávají, že se akcionáři dividendy dočkají i v dalších letech.

Foto: Aktuálně.cz

Španělé chtějí své zisky

Telefónica O2 rozdělí akcionářům celkem 14,5 miliardy korun, což bylo dle agentury Čekia nejvíce na domácím kapitálovém trhu.

Například Komerční banka dala letos na dividendy 9,5 miliardy korun, ČEZ 8,9 miliardy korun a Philip Morris 3,1 miliardy korun.

Telefónica O2 bude podle mluvčího vyplácet z vlastních zdrojů. O výplatu se bude starat Česká spořitelna. Právo na dividendu zaniká po čtyřech letech.

 

Právě se děje

Další zprávy