Akcie ČEZ prolomily hranici 1200 korun

Dušan Klimeš
27. 9. 2007 9:05
Letos vydělali investorům 20 procent

Praha - Akcie energetického gigantu ČEZ včera zakončily na historicky nejvyšší ceně 1203 korun a poprvé se tak dostaly nad hranici dvanácti set.

Při včerejším obchodování ČEZ posílil o 3,8 procenta. Makléři totiž měli chuť nakupovat, nebylo ale moc těch, kteří by prodávali.

"Pražská burza dnes znovu poroste a ČEZ čekají další rekordy," uvádí server Patria Online.

Cena energie - Definitivní: Za elektřinu zaplatíme nejméně o 10 procent víc

Akcie energetické společnosti jsou vůbec nejaktivnější na pražské burze a obchod s nimi často znamená až polovinu všech transakcí.

Čím déle, tím lépe

I proto se letos investorům povedlo na akciích této firmy vydělat. Zatímco na začátku roku se jejich cena pohybovala u 990 korun, dnes je o více než dvě stě korun výše.

To znamená zhodnocení investice o více než dvacet procent za devět měsíců.

Ti, kdo si akcie ČEZ koupili přesně před rokem, nyní mohou slavit. Za uplynulý rok si totiž polepšili o 54 procent, protože tehdy bylo možné koupit tento cenný papír za 781 korun.

Foto: Aktuálně.cz

Ovšem doslova pohádkové zhodnocení zažívají investoři s trpělivostí, kteří mají ve svém portfoliu ČEZ poslední tři roky. Koupili ho totiž za 240 korun.

Cena ve stovkách miliard

Díky rychlému růstu akcií se tak zvyšuje i celková hodnota firmy. Tržní kapitalizace, tedy cena akcie vynásobená jejich množstvím, je 712 miliard korun. To ČEZ řadí k největším firmám v celém středoevropském regionu.

ČEZ je zdaleka nejziskovější firmou v Česku. Loňský zisk dosáhl 28 miliard korun. Nyní se firma stále více věnuje investicím na východě, tedy v Rumunsku či na Ukrajině.

 

Právě se děje

Další zprávy