Air France-KLM se zúčastní privatizace ČSA

István Lékó, Euro.cz
25. 2. 2009 21:40
Zájem naopak nemá německá Lufthansa
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Francouzsko-holandská letecká společnost Air France-KLM se zúčastní privatizace Českých aerolinií. Serveru Euro.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Zájem o koupi českého leteckého dopravce naopak nemá německá Lufthansa.

O možném zájmu Air France-KLM informoval francouzský deník La Tribune, podle nějž hodlá tato společnost nabídnout za ČSA 200 milionů eur, tedy v přepočtu zhruba 5,7 miliardy korun.

Výběrové řízení na nového majitele ČSA vyhlásilo ministerstvo financí 5. února. Zájemci mohou podávat přihlášky do 23. března. Těm, kteří postoupí do druhého kola, bude umožněn vstup do dataroomu ČSA k vytvoření konečné finanční nabídky.

Svůj zájem opakovaně potvrdil ruský Aeroflot, kterému se však podle informací Euro.cz dosud nepodařilo sehnat v Česku partnera pro účast v privatizaci. Sám se o ČSA ucházet nemůže, jednou z podmínek soutěže totiž je, že nabyvatelem většinového podílu musí být firma z Evropské unie.

Aeroflot bezúspěšně jednal s investičními skupinami Penta, PPF a J&T. Mezi další vážné zájemce o ČSA patří například finanční skupina Odien, která v Česku vlastní cestovní kancelář Čedok. Z leteckých společností se hodlá zúčastnit soutěže tuzemský charterový přepravce Travel Service.

ČSA musejí rovněž od vstupu nového vlastníka zůstat nejméně po dobu pěti let českým národním dopravcem. To jim zaručuje jednoduší přístup na zahraniční letiště, především v zemích s regulovaným trhem letectví. Po stejnou dobu musí být jejich základnou Letiště Praha a jejich hlavní činností musí zůstat letecká doprava.

Původní verzi článku najdete na Euro.cz

 

Právě se děje

Další zprávy