Agentura Fitch snížila rating pěti zemím eurozóny

ČTK ČTK
27. 1. 2012 23:40
Mezi "postiženými" jsou také Itálie a Španělsko
Logo eura. Ilustrační snímek.
Logo eura. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

New York -  Ratingová agentura Fitch dnes snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti pěti zemím eurozóny. Rating klesl Itálii, Španělsku, Belgii, Slovinsku a Kypru.

Svůj krok agentura zdůvodnila zhoršením ekonomické situace v Evropě a zranitelností těchto zemí finančními otřesy.

Ratingy pěti zemí Fitch snížila o jeden stupeň, to znamená u Itálie na známku A- a u Španělska na A. Minulý měsíc agentura zařadila do režimu sledování ratingu vedle těchto zemí ještě Irsko, jeho hodnocení však dnes nechala beze změny na BBB+, ale také s negativním výhledem. Rating Kypru klesl na BBB, jeden stupeň od neinvestiční kategorie.

Fitch se ve svém rozhodnutí odvolala na "zřetelné zhoršení ekonomického výhledu" Evropy a "absenci spolehlivé finanční ochrany před nákazou a krizí likvidity". "V důsledku toho tyto země nezískávají plný užitek z rezervního statusu eura," uvedla Fitch.

Nižší rating je obecně odrazem toho, že podle názoru agentury se na dané stupnici snížila pravděpodobnost splnění finančních závazků hodnocené země. Zhoršuje se tím pozice země na mezinárodním úvěrovém trhu.

Konkurenční ratingová agentura Standard & Poor's před dvěma týdny snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny. Francie a Rakousko ztratily nejvyšší rating AAA, horší rating také dostaly Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Kypr, Malta a Slovinsko. S&P své rozhodnutí odůvodnila nedostatečnými politickými kroky evropských představitelů k řešení současných problémů eurozóny.

 

 

Právě se děje

Další zprávy