Aerolinky si za přelet nad Českem připlatí

čtk, hpv
4. 7. 2007 12:56
ŘLP zároveň snížilo poplatky za přistání velkých letadel
Foto: Alitalia

Praha - Řízení letového provozu zvedlo navigační poplatky za přelet nad Českem. Letecké společnosti platí od července za navigaci o více jak sedm procent více. 

Naopak o pětinu snížilo ceny za přibližovací služby na čtyřech českých letištích s mezinárodním provozem.

I tak jsou poplatky za přelet jedny z nejnižších v Evropě.

"Připravujeme se na společný poplatkový systém, který začne v EU platit od ledna 2008," říká Richard Klíma, mluvčí ŘLP. 

Přistání zlevní

Základní sazbu za navigační služby ve vzdušném prostoru České republiky stanovilo ŘLP nově na 43,74 eura (1258 korun) za přeletovou jednotku. Dosud dopravci platili 40,75 eura (1171 korun).

Přeletová jednotka zohledňuje délku přeletu a hmotnost letadla. Například nejtěžší letoun typu Boeing 747 - 400 zaplatí za 400 kilometrový přelet nad Českou republikou 15 tisíc korun, dosud to bylo zhruba 14 tisíc korun.

Naopak aerolinie zaplatí méně za navigaci při startu a přistání na letištích v Praze Ruzyni, Ostravě, Brně a Karlových Varech. Každá tuna maximální vzletové hmotnosti letadla stojí dopravce od července 156 korun, tedy o 39 korun méně než předtím. Sazba platí pouze pro prvních sto tun letounu, za každou tunu navíc platí dopravce již jen 78 korun.

Foto: Boeing

Tímto postupem chce ŘLP i letiště v Praze přilákat velké stroje, jako jsou Boeing 747 a 767 nebo Airbusy A300, A310, A330, které létají většinou na dálkových trasách.

Rok od roku více letadel

Letecký provoz na českém nebi i na letištích každým rokem houstne. Loni území Česka přelétlo rekordních 620 072 letadel; na čtyřech letištích pak přistálo nebo odstartovalo dalších 216.833 letadel. Největší provoz je na letišti v Praze, kde se loni pohybovalo 166 505 letadel.

"Nyní ve špičce v Praze na Ruzyni přistává, nebo startuje až 44 letadel za hodinu," uvedla nedávno Eva Krejčí, mluvčí pražkého letiště.   

Státní podnik Řízení letového provozu vykázal loni při tržbách 2,8 miliardy korun čistý zisk 160 milionů korun. Jeho největším zákazníkem při přeletech ČR je německá Lufthansa, přibližovací služby na letištích nejvíce využívají ČSA.

 

Právě se děje

Další zprávy