Aerolinky EasyJet navzdory drahým palivům zvýšily zisk

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 11. 2011 11:15
Hrubý zisk britské společnosti se zvýšil o 60 procent. Rostly i tržby a počet cestujících
Foto: easyJet

Londýn - Britské společnosti EasyJet se ve finančním roce 2011 dařilo. Hrubý zisk nízkonákladových aerolinek meziročně vzrostl o 60 procent na 248 milionů liber (7,45 miliardy korun). V úterý o tom informovalo vedení skupiny.

Samotné tržby vzrostly ve finančním období, které trvalo do konce září, o 16,1 procenta na 3,45 miliardy liber (104 miliard Kč). Zisk na sedadlo činil 55,27 libry (1661 Kč). To je o 4,1 procenta více než v o rok dříve.

Počet přepravených osob byl vyšší o 11,8 procenta, celkem činil 54,5 milionu cestujících. Téměř o jeden milion se zvýšil počet zákazníků, kteří se koupili letenku do business class. Zhruba 44 procent všech cestujících pocházelo z Velké Británie.

Zástupci druhé největší lowcostové společnosti v Evropě zároveň uvedli, že akcionářům vyplatí 195 milionů liber.

Paliva budou dále zdražovat

Ke zlepšení oproti loňskému roku došlo navzdory vyšším nákladům na paliva, které se zvýšily o 100 milionů liber.

Zástupci EasyJet ale přesto zůstávají obezřetní. "Slabá spotřebitelská důvěra v celé Evropě zpomaluje tempo, se kterým můžeme přenést vyšší ceny paliv na zákazníky," varuje generální ředitelka aerolinek Carolyn McCall.

Ta očekává, že náklady na jednoho cestujícího v příštím roce vzrostou o dvě až tři procenta, přičemž v první polovině roku se budou zvyšovat rychleji. Náklady na pohonné hmoty by se přitom měly zvýšit o 220 milionů liber.

Britské aerolinky působí i v Praze. Aktuálně z Ruzyně létají do Amsterdamu, Bristolu, Paříže, Lyonu, Londýna a do Milána.

 

 

Právě se děje

Další zprávy