Aerolinkám Ryanair po letech růstu letos klesne zisk

ČTK ČTK
30. 7. 2012 9:33
Výsledky jsou horší, než očekávali odborníci

Dublin - Zisk největšího evropského nízkonákladového přepravce Ryanair se v prvním čtvrtletí firemního roku propadl o 29 procent a skončil hůře, než se čekalo.

Pro celý rok se kvůli recesi v Evropské unii, úsporným opatřením vlád a vysokým cenám paliv čeká pokles zisku z loňského rekordu, sdělila dnes společnost.

Čistý zisk klesl na 99 milionů eur (2,5 miliardy Kč) ze 139 milionů eur o rok dříve. Analytici podle agentury Reuters odhadovali, že firma vytvoří zisk 123 milionů eur. Výhled celoročního zisku ponechal Ryanair beze změny v rozmezí 400 až 440 milionů eur.

Letenky zdražily o 4 procenta 

V minulém roce do konce března Ryanair zvýšil čistý zisk o 25 procent na rekordních 502,6 milionu eur. Firma podruhé za svou existenci vyplatila roční dividendy, na něž vyčlenila 483 milionů eur. Letošní předpokládaný pokles zisku bude první po čtyřech letech růstu.

Průměrná cena letenky se za čtvrtletí zvýšila o čtyři procenta, což je v souladu s firemním celoročním předpokladem tříprocentního růstu. Celkové příjmy na cestujícího se zvedly o pět procent.

 

 

Právě se děje

Další zprávy