Aeroflot ovládají spory. Dozorčí rada nechce ČSA

Ekonomika Ekonomika
11. 2. 2009 11:01
Aeroflot má být ve složité finanční situaci

Moskva - Zájem ruského Aeroflotu o privatizaci Českých aerolinií nejspíš není tak jednoznačný, jak tvrdí jeho šéf Valerij Okulov. Podle ČTK o tom informoval ruský ekonomický deník Vedomosti. Ten uvádí, že proti tomuto záměru je dozorčí rada Aeroflotu.

Okulov již potvrdil, že ruské aerolinky do 20. března podají přihlášku do soutěže o odkup 92 procent akcií ČSA. Naznačil také, že si pro tuto investici hledají partnera mezi českými společnostmi.

Vedomosti však píší, že tento záměr posuzovala dozorčí rada na svém zasedání 28. ledna a členové rady včetně předsedy, ministra dopravy Igora Levitina, se postavili proti přihlášce do tendru.

Dozorčí rada: Aeroflot je ve složité situaci

Vyplývá to z dopisu zaslaného 6. února dvěma členy rady ministru Levitinovi. V tomto dopise si Sergej Aleksašenko a Leonid Dušatin stěžují, že v protokolu ze zasedání rady není ani slovo o českém tendru. Vedomosti získaly kopii tohoto dopisu, jejíž pravost Aleksašenko potvrdil.

Oba členové rady v dopise upozorňují, že Aeroflot je ve složité finanční situaci a nákup akcií ČSA by společnosti nepřinesl žádné výhody. A navrhují, aby se o účasti v tendru jednalo na dalším zasedání rady.

Hodnota Českých aerolinií se podle odhadů odborníků pohybuje mezi 400 a 800 miliony dolarů, známý však není dluh společnosti. Ke konci září dlužily ČSA jen na úvěrech v bankách 493 milionů dolarů, Aeroflot měl na konci loňského roku dluh 1, 25 miliardy dolarů.

Vedení Aeroflotu: v prvním kole o nic nejde

Zástupce generálního ředitele Lev Košljakov však uvedl, že plány vedení společnosti nejsou v rozporu se stanoviskem dozorčí rady. Podání přihlášky do soutěže totiž Aeroflot k ničemu nezavazuje a pomůže mu získat přesnější informace o situaci v ČSA. O samotných financích se pak má rozhodovat až v dubnu nebo v květnu.

Alexandr Lebeděv, jehož společnost NRK má v Aeroflotu osmadvacetiprocentní podíl, hodlá podle Vedomostí upozornit české úřady, že Aeroflot přijaté závazky nesplní. Lebeděv věří, že se mu tak podaří obchod překazit.

Výběrové řízení na nového majitele téměř 92 procent akcií Českých aerolinií vyhlásilo ministerstvo financí 5. února. Konkrétní jméno by mělo vzejít z dvoukolového výběrového řízení, přičemž první kolo bude pouze kvalifikační a ve druhém bude rozhodovat pouze výše nabídnuté částky.

 

Právě se děje

Další zprávy