Aero prodává výrobu letadla, které vzniklo v 90. letech

Produkt Produkt
18. 7. 2011 9:32
Stroj se nikdy nedostal do sériové výroby, teď dostává šanci v Bělorusku
Letoun Aero AE 270 dosud existoval jen v několika exemplářích
Letoun Aero AE 270 dosud existoval jen v několika exemplářích | Foto: Aktuálně.cz

Odolena Voda  - Už to vypadalo, že dvě miliardy korun, které stál vývoj letounu Ae 270 firmu Aero Vodochody, budou nenávratně ztraceny.

Toto letadlo, které vyvinuli konstruktéři již v 90. letech minulého století, se nikdy nezačalo sériově vyrábět. Vzniklo jen několik prototypů.

Nyní ale přece jen tuzemský výrobce letecké techniky může na tomto stroji vydělat. Hospodářské nováiny přinesly informaci, že se Aero chystá prodat kompletní projekt letounu Ae 270.

Zájemců je více

Zájemců je dokonce více, ale podle HN je nejpravděpodobnější předání výroby vrtulového dopravního letadla pro osm lidí do Běloruska.

Kontrakt by měl mít hodnotu 3,5 miliardy korun a rozhodnout se má do konce srpna, informují Hospodářské noviny.

"Vaše informace jsou správné, víc vám ale říct nemohu," sdělil deníku prezident firmy Ladislav Šimek. Jednání o zakázce potvrdilo i ministerstvo průmyslu a obchodu. Aero by mělo do Běloruska dodat projekt a zajistit technologickou podporu výroby po několik let. Potřebnou továrnu by mohla postavit také česká firma.

Aero chce dělat jen pro vojáky

Samo Aero stroj vyrábět nehodlá, protože se i nadále chce zaměřovat na vojenskou výrobu.

Stroj je určen pro přepravu pasažérů. Je schpen létat ve vyšší letové hladině, což mu umožňuje například snadněji obletět nepříznivé počasí. Stroj vyvinulo Aero v konsorciu Ibis s tchajwanskou firmou Aerospace Industrial Developement Corporation. Ta by proto mohla případný prodej zablokovat, podle deníku však již kontrakt s Běloruskem schválila.

Běloruská vláda nyní projekt posuzuje, rozhodnout se má do konce srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy