Aero bude dělat součástky pro brazilský vojenský letoun

Radek Pecák Radek Pecák
14. 4. 2011 9:52
Dohoda se začala připravovat již v roce 2009
Na tomto letounu bude Aero vyvíjet řadu důležitých součástí
Na tomto letounu bude Aero vyvíjet řadu důležitých součástí | Foto: Aktuálně.cz

Odolena Voda -  Zadní část trupu, nákladovou rampu, náběžnou hranu křídel a všechny dveře bude pro vojenský transportní víceúčelový letoun KC-390, který do výroby připravuje kanadský Embraer, vyvíjet Aero Vodochody. Dohoda o tom byla podepsána během LAAD v brazilském Rio de Janeiro

Zároveň by se tyto součásti měly ve Vodochodech vyrábět.

„Jsme hrdi na to, že můžeme být součástí takového skvělého týmu a spolupracovat se společností Embraer na novém projektu. Projekt přinese pro AERO exklusivní know-how, zajistí na mnoho let výrobu pro letecký průmysl ČR a nová pracovní místa, výrazně přispěje k exportu do Brazílie a k příjmům do státního rozpočtu ČR, “ uvedl prezident společnosti Ladislav Šimek.

Jednání o možné spolupráci byla zahájena již v průběhu návštěvy prezidenta Václava Klause v Brazílii, v listopadu 2009.

Ke startům nepotřebuje letiště

EMBRAER KC-390 je vojenské transportní letadlo střední nosnosti.  Jedná se o dvoumotorový proudový letoun, u kterého se předpokládají nejnižší provozní náklady během životnosti letounu a zároveň nejvyšší dostupnost ve své třídě.

KC-390 je schopen doplňovat palivo za letu a také má schopnost být rychle přestavěn na tankovací letoun. Může být využíván pro zajišťování bojových misí a dokáže shodit náklad na přesně vymezeném místě. Má rovněž systém nočního vidění.

Stroj dokáže startovat z krátkých, pouze částečně upravených letištních drah.

Emraer je třetí největší letecký výrobce

Embraer (Empresa Brasileira de Aeronáutica S.A.) je třetí největší světový výrobce komerčních tryskových letadel o velikosti do 120 sedadel a jeden z předních brazilských vývozců. Ředitelství společnosti Embraer sídlí v São José dos Campos, São Paulo s pobočkami, výrobními závody a zákaznickými servisními středisky v Brazílii, Číně, Francii, Portugalsku, Singapuru a Spojených Státech. Společnost byla založena v roce 1969 a navrhuje, vyvíjí, vyrábí a prodává letadla pro komerční využití, soukromá trysková letadla a obrané segmenty trhu.

Loňského 30. června měl Embraer 2010 celkový počet zaměstnanců 16 781 a měl potvrzené objednávky ve výši 15,2 miliardy amerických dolarů.

AERO Vodochody bylo založené v roce 1919 a je největším výrobcem letecké techniky v České republice. V současnosti vyrábí v licenci vrtulník Sikorsky S-76C a řadu součástek pro další letecké výrobce.

 

Právě se děje

Další zprávy