Adresa: Tříděný odpad. Pošta opět vyhazovala zásilky

Karel Toman
20. 6. 2012 5:30
Česká pošta se snaží, excesům ale zabránit neumí, říká zpráva ČTÚ za rok 2011
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poctivému listonoši Kolbabovi z Čapkovy pošťácké pohádky by z toho hrůzou vstaly vlasy na hlavě. Přesto se to České poště opakovaně děje: zásilky, které přepravuje, občas končí v kontejneru.

Případ doručovatelky, která vyhazovala zásilky do popelnice, odhalil letos v březnu náhodný svědek v Jihlavě. Podobný případ byl ale potvrzen i vloni, uvádí zpráva Českého telekomunikačního úřadu za rok 2011. A to i přesto, že Česká pošta v minulosti dostala za vyhozená psaní dvoumilionovou pokutu a slíbila zjednat nápravu.

Samotný podnik připouští některé systémové chyby v dostupnosti poštovních služeb a dochvilnosti zásilek, kterými se online deník Aktuálně.cz zabývá v dalších dílech tohoto seriálu. Úřadem zmíněná ohrožení poštovního tajemství ale považuje za výjimečná selhání jednotlivců.

Zlepšení, místy podstatné zhoršení

"V tomto ohledu  se jedná opravdu o naprosto ojedinělé případy. A všechny jsou následně medializovány. I podle toho lze odvodit, že se jedná o případy v počtu prstů jedné ruky," tvrdí mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Také ČTÚ uznává, že v systému ochrany poštovního tajemství "zaznamenal zlepšení" a "v některých oblastech došlo k odstranění" problému. Česká pošta totiž zavedla dodací doklady, které slouží zároveň jako výzva k vyzvednutí těm, komu se nepodaří doručit zásilku. Nahradila tak předchozí tiskopisy pro více příjemců, kteří se tak z nich mohli dozvědět údaje o jiných adresátech a zásilkách.

"Úřad však v roce 2011 zjistil opakovaně jednotlivé případy porušení poštovního tajemství," píše ČTÚ ve své zprávě. "V některých ohledech zaregistroval úřad i podstatné zhoršení stavu, kdy obdobně jako v předchozím roce byly zjištěny závažnější případy porušení poštovního tajemství, přestože Česká pošta přislíbila zjednání nápravy," dodává zpráva.

V Karlových Varech tak byly tašky se zásilkami pro doručovatele odkládány na veřejná místa. "Úřad rovněž zaznamenal jeden případ úmyslného vhození poštovních zásilek do kontejneru na tříděný odpad," stojí ve zprávě.

Chybné tendry za 600 milionů zpráva ČTÚ neřeší

"V každém případě to neznamená, že pošta zákazníkům dopisy otevírá a čte," upozorňuje Mravinac na rozdíl oproti porušení listovního tajemství, které je zaručeno listinou základních práv svobod. Za porušení poštovního tajemství se podle něj považuje i případ, kdy se třeba doručovatel  v činžovním domě splete a vhodí dopis do jiné schránky.

Kvůli podnětu od policie vloni ČTÚ zahájil s poštou správní řízení o udělení pokuty, které zatím není skončeno. Roku 2009 při velmi vážném případu nálezu 39 tisíc vyhozených zásilek v Břeclavi dostala Pošta od ČTÚ nejvyšší možnou pokutu za dva miliony korun.

ČTÚ přiznává, že jeho informační zdroje jsou omezené a že roku 2011 v podniku provedl jen dvě kontrolní akce. Jeho zpráva se navíc věnuje jen povinnostem Pošty v oblasti základních služeb. Vůbec se proto nezabývá například veřejnými zakázkami České pošty. I v těch má přitom podnik závažné nedostatky.

Soud například vloni potvrdil pochybení České pošty v soutěži na nákup dodávek za 300 milionů. I letos jí antimonopolní úřad kvůli chybám v zadání zrušil tendr na stavbu třídícího depa za stejnou sumu.

Podobně zpráva ČTÚ neřeší ani kvalitu hospodaření s veřejnými penězi, jako to například nedávno zkoumal Nejvyšší kontrolní úřad u státního podniku Lesy ČR, na který kvůli závažnosti svých zjištění dokonce podal trestní oznámení.

"Kromě plnění základních poštovních služeb nemůže ČTÚ sledovat a vyhodnocovat  nic jiného. To přísluší zřizovateli České pošty, jímž je Ministerstvo vnitra ČR," vysvětlil mluvčí telekomunikačního úřadu František Malina.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Přeprava zásilek - jakou si vybrat?

 

Právě se děje

Další zprávy