Absolventy, kterým chybí praxe, nechce třetina firem

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 4. 2012 7:00
Problém najít praxi mají třeba studenti humanitních oborů. Často končí v call centrech
Foto: Thinkstock

Praha - Absolvent bez praxe nesežene práci ve více než třetině firem. Ukázal to březnový průzkum na portálu Jobs.cz, který se uskutečnil mezi více než osmi stovkami mladých lidí.

Z dotazníku, kterého se zúčastnilo 131 společností, vyplynulo, že pouze 61 podniků vezme absolventa, ačkoliv doposud nepracoval. Dalších 29 zaměstnavatelů uvedlo, že se to u nich děje zcela výjimečně. Desetina firem pak nábor lidí bez praxe naprosto odmítá.

Zkušenosti mladých lidí se od toho, co tvrdí zástupci podniků, ale ještě trochu liší.

Pouze necelá třetina absolventů nakonec místo získala, i když s danou pozicí neměli žádnou zkušenost. Dalších 15 procent osob to označilo za obtížné a 41 procent za nemožné. Zbylých 12 procent dotázaných uvedlo, že hledali práci jen v oboru, ve kterém již dříve působili.

Praxe v oboru chybí u humanitních věd

Sehnat při škole relevantní praxi je přitom problém hlavně pro posluchače humanitních a ekonomických programů, myslí si Tomáš Dombrovský ze skupiny LMC, pod kterou Jobs.cz spadá.

"Protože je u nás záplava těchto studentů, mladí lidé často hledají práci mimo obor," říká Dombrovský. Namísto svého zaměření se tak v prvním zaměstnání mnohdy věnují výdělku v call centru nebo činnosti obchodního zástupce.

Složité to mají také studenti chemických škol, ačkoliv z odlišného důvodu. "Pro firmy jsou zajímaví a často se stává, že by podniky i zrovna někoho potřebovaly. Většinou ale nabízejí plný úvazek, což si studenti nemohou dovolit," komentuje Dombrovský.

Jiná situace platí například na lékařských nebo pedagogických fakultách. Najít si při studiu práci je většinou časově nemožné, nemluvě o tom, že většina nemocnic a škol nedostudovaného odborníka nezaměstná. Posluchači v tomto případě ovšem získávají praxi během studia.

Situaci mohou zlepšit školy i firmy

Jak Dombrovský říká, snížit počet absolventů, kteří kvůli nedostatku zkušeností nemohou najít první práci, lze několika způsoby.

Jednak by měla vláda více podpořit flexibilní úvazky, tak aby studenti lépe zvládali pracovat při škole. V tomto případě by byla nutná i vstřícnost jednotlivých fakult - řada z nich nyní sestavuje rozvrhy tak, že posluchači nemohou zaměstnavatelům potřebné dny nebo půl dny nabídnout.

Školy se ale k pracujícím studentům staví různě. Například na pražské Vysoké škole ekonomické považují děkani praxi v oboru za užitečnou. Aby se jí lidé věnovali na úkor přednášek, ovšem nevidí rádi.

Nábor absolventů bez praxe by měly více podporovat i podniky. To se podle Dombrovského nyní děje především u velkých firem, jako jsou ČEZ, Škoda nebo některá ze čtyřech hlavních auditorských společností, které otevírají různé začátečnické pozice a systematicky si absolventy vzdělávají.

Samotní studenti, kteří se bojí, že nejsou dostatečně zkušení, by se měli snažit získat od personalistů informace, čím dalším mohou zaujmout a jaké mají tedy možnosti. Ptát se lze na přehlídkách pracovních příležitostí, jako jsou Career Days nebo Šance, využít mohou také online veletrh Měsíc studentů a absolventů.


 

Právě se děje

Další zprávy