Absolventi postrčili nezaměstnanost na 8,4 procenta

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 8. 2009 10:30
Lidí bez práce přibylo tak, jak analytici předpovídali
Některé firmy stěhují své továrny do levnějších krajů. I proto končí fabrika Alcoa Fujikura ve Stříbře. Její zaměstnanci ji symbolicky pohřbili
Některé firmy stěhují své továrny do levnějších krajů. I proto končí fabrika Alcoa Fujikura ve Stříbře. Její zaměstnanci ji symbolicky pohřbili | Foto: Jan Langer

Brno - Zase o kus blíž k neoficiální dvojciferné hranici se v červenci poposunula míra nezaměstnanosti v České republice. Analytici odhadují, že na přelomu roku by měla pokořit deset procent. Zatím postoupila za měsíc na 8,4 procenta, jak předpovídali analytici. Vyplývá to z právě zveřejněných údajů Ministerstva práce a sociálních věcí.

V červenci rozšířilo v Česku řady nezaměstnaných 21 764 lidí. Celkový počet těch, kdo nemají práci, vystoupal na 485 319 lidí.

Úbytek nezaměstnaných zanesly do statistik pouhé tři úřady práce - v Jeseníku, Prachaticích a Táboře. Na většině území, které spadá pod 74 úřadů, pak míra nezaměstnanosti stoupala. Největší nárůst pocítil úřad v Benešově, okrese Praha-západ a Hradci Králové.

Dobrou zprávou není ani vývoj počtu pracovních míst: i nadále jich ubývá. Na bezmála půl milionu nezaměstnaných jich v červenci připadalo podle ministerstva 41 763 - což je v přepočtu jedno místo na 11,6 uchazeče.

V některých místech Česka je však situace mnohem horší. Například na Děčínsku bojuje o jedno volné místo 59,7 uchazeče, v Karviné na něj připadá 54 lidí a v Jeseníku 46 zájemců.

Ještě složitější situaci než dřív teď mají lidé se zdravotním postižením, kteří hledají práci. V celé republice je pouze jedno vhodné pracovní místo pro každých 28 zájemců.

Zatímco v červnu nezaměstnanost stoupla o pouhou desetinu procenta, v červenci to bylo o 0,4 procenta. Odborníci to přisuzují hlavně rostoucímu počtu nezaměstnaných z řad čerstvých absolventů, kteří s posledním červnovým dnem opustili učiliště a školy. Těch bylo v databázích úřadů práce 21 479.

"Dramatický pokles počtu pracovních míst máme už za sebou, ale ještě daleko je doba, kdy začnou naopak růst," komentuje výsledky Helena Horská, analytička Raiffeisenbank.

"Během následujících měsíců počet nezaměstnaných překročí hranici půl milionu osob. I přes první signály stabilizace ekonomiky očekáváme na konci roku míru nezaměstnanosti nad devíti procenty. Recese, která jako první zasáhla průmysl, se začne přelévat do sektoru služeb," předpovídá Horská.

Průmysl už má podle ní nejhorší za sebou, proto odborníci větší propouštění nečekají. Zato začínají snižovat stavy právě zaměstnavatelé z oblasti služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy