Absloventů škol je stále více, míst pro ně méně a méně

ČTK ČTK
17. 5. 2013 12:34
Poptávka je pouze po absloventech technických oborů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha - Zatímco počet absolventů škol roste, míst pro ně ubývá. Za posledních 12 měsíců zaměstnavatelé zveřejnili na pracovním portálu Profesia.cz 11 procent nabídek vhodných pro absolventy středních škol s maturitou, o rok dříve byl tento podíl 13 procent.

 Pro absolventy magisterského studia na vysoké škole je jen devět procent nabídek, přitom před rokem jich bylo 11 procent.

"Pracovní trh nezvládá absorbovat velký nárůst absolventů nejen v ČR, celosvětově se mluví o ztracené generaci mladých lidí, kteří neměli šanci se zaměstnat. Vedle počtu je velkým problémem nesoulad ve studijních oborech a potřebách trhu práce. Evropa volá po technických oborech, stárnutím populace bude i velká poptávka po sociální a zdravotní péči," uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Společnosti na Profesia.cz nejvíce obsazovaly absolventy středních škol na pozice v administrativě (1073 nabídek) a obchodě (903 nabídek). Nedostatek odborníků na trhu přinesl příležitost mladým bez praxe i v oboru informačních technologií ve 440 nabídkách.

Podle jednotlivých oborů je největší ochota zaměstnávat absolventy střední školy s maturitou v administrativě, kde je polovina nabídek vhodná pro uchazeče bez praxe. Následují obory zákaznická podpora (47 procent) a pojišťovnictví (44 procent).

Společnosti však hledaly středoškoláky i na pomocné práce, kde je 43 procent nabídek vhodných pro absolventy středních škol, ale i do výroby (22 procent).

Absolventi vysoké školy mohli najít nejčastěji podobné nabídky jako středoškoláci, konkrétně v administrativě (662 nabídek), v informačních technologiích (598 nabídek) nebo obchodě (407 nabídek). Nejvyšší podíl nabídek pro absolventy vysoké školy měla zákaznická podpora (47 procent). Struktura, která je velmi podobná jako u středoškoláků, dokazuje, že se obsazují absolventy obory, kde je buď nedostatek pracovní síly na trhu, nebo kde není vzdělání důležité.

 

Za posledních pět let se kvůli slabším ročníkům snížil počet absolventů středoškolského vzdělání řádově o deset procent, počet studentů vysokých škol se od roku 2001 zdvojnásobil na 400 000. S rostoucím počtem studentů se ztrojnásobil i počet absolventů,  částečně i kvůli rozdělení studia na bakalářské a magisterské studium.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy