50 miliard. Tolik chtějí majitelé domů

16. 2. 2007 15:34
Praha - Majitelé domů, kteří kvůli regulaci nájemného zažalovali Česko ve Štrasburku, by byli ochotni se mimosoudně vyrovnat.

Namísto soudní pře u Evropského soudu pro lidská práva požadují 50 miliard korun.

Na dnešní tiskové konferenci to uvedla advokátka Klára Veselá Samková, která zastupuje majitele domů, sdružené v organizaci OSMD.

"Paní Samková mluví pouze za své klienty, tedy jen část vlastníků realit. Majitelé, které my zastupujeme, na svých žalobách trvají," říká Stanislav Němec, právní zástupce Hnutí na obranu majitelů realit.

"Je třeba si uvědomit, že i kdyby se sdružení OSMD dokázalo domluvit na nějakém mimosoudním vyrovnání, našich dvě stě žalob ve Štrasburku stále je a zůstanou tam. Stát se tedy žalobám stejně nevyhne," doplňuje Němec.

Jde o čas

Více než 4,5 tisíce majitelů, které Veselá Samková zastupuje, je podle ní ochotno přijmout nejen hotovost, ale i státní obligace či daňová zvýhodnění.

"Každý den narůstá počet majitelů, kteří se přidávají k naší žalobě, je to denně i deset stěžovatelů," uvedla Samková.

Stát si musí podle ní uvědomit, že majitelé domů jsou převážně starší lidé a restituenti, kteří mají solidaritu s nájemníky bydlícími v jejich bytech a mají zájem se dohodnout.

Jde jim podle Samkové také o čas. Čím dříve dostanou nějakou kompenzaci škod od státu a nebudou muset čekat na výsledek dlouhého soudního sporu ve Štrasburku, tím větší ochotu mají se se státem dohodnout, třeba i za cenu nižších kompenzací.

Není s kým jednat?

Majitelé domů si stěžují, že s nimi vláda o soudním sporu nejedná. Ministerstvo pro místní rozvoj, které již dříve s majiteli domů několikrát jednalo, však tvrdí, že nezná jednotlivé individuální žaloby majitelů domů a že neexistuje jeden subjekt, se kterým by mohlo vést jednání.

"Všichni majitelé domů mají svého zástupce, takže ministerstvo pro místní rozvoj může jednat s těmito zástupci, není tedy pravda, že nemá s kým jednat, " tvrdí ale Samková.

Ta zastupuje Občanské sdružení majitelů realit (OSMD) a má plnou moc zastupovat i ostatní majitele domů.

U Evropského soudu leží celkem 40 žalob majitelů domů o 50 miliard korun. Podle Čunka majitelé poškozeni byli, ale 50 miliard korun je údajně náhrada nepřiměřená.

České soudy na straně majitelů

Již loni v dubnu se Ústavní soud postavil na stranu majitelů nemovitostí. V rámci sporu o regulované nájemné je vyzval, aby zažalovali stát, který je podle prý zodpovědný za nepřijetí právní úpravy ohledně deregulace.

"Z toho plyne, že pokud pronajímatelův nárok nebude v plné míře uspokojen, nezbude mu jiná cesta, než uplatnit vůči státu požadavek na náhradu škody," uvedl mluvčí soudu Michal Spáčil.

Mezitím se podařilo parlamentu schválit zákon o deregulaci, žaloby na stát ale u Evropského soudu pro lidská práva leží dál.

 

Právě se děje

Další zprávy