2009: Každý měsíc 231 krachů lidí, firem i podnikatelů

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 1. 2010 14:20
Lidé stále častěji využívají možnosti osobního bankrotu. Krize ale ničí i firmy a živnostníky.
Ne všechny bankroty lidé pocítí na vlastní kůži tak, jako v případě slovenských aerolinek SkyEurope. Naštěstí.
Ne všechny bankroty lidé pocítí na vlastní kůži tak, jako v případě slovenských aerolinek SkyEurope. Naštěstí. | Foto: Jan Langer

Brno - Co měsíc, to více než stovka bankrotů a 17 zkrachovalých podnikatelů. Ekonomická recese vymazala v roce 2009 z českého trhu 1480 firem a živnostníků. Toto číslo nebývale naroste, pokud se k němu přičtou i osobní krachy - na 3 980 bankrotů za rok.

Informovala o tom společnost Czech Credit Bureau (CCB), která provozuje databázi Cribis.cz. V průměru podle jejích údajů připadalo na jeden měsíc loňského roku 106 krachů firem, 17 zbankrotovaných podnikatelů a 208 jedinců, kteří vyhlásili osobní bankrot.

Přitom o rok dříve připadlo na každý měsíc průměrně 71 bankrotů firem, 12 krachů podnikatelů a 60 osobních bankrotů.

Právě těch posledně jmenovaných v databázích přibylo nejvíc  - neuvěřitelných 248 procent. Tento druh konkurzu je totiž v Česku nejnovější.

"Po dvou letech účinnosti nového insolvenčního zákona se institut osobního bankrotu již výrazně etabloval. Jestliže šest z deseti návrhů na osobní bankrot končí jeho vyhlášením, svědčí to o tom, že lidé ve srovnání se stavem v prvním roce účinnosti zákona návrhy dokáží podstatně lépe připravit a je již také ustavena i určitá praxe u soudů," podotkl Jiří Markvart, specialista na finanční právo z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Firem a podnikatelů v roce 2009 zkrachovalo o 42 procent víc než o rok dřív.

"Pro rok 2009 byl charakteristický velmi rychlý růst osobních bankrotů a relativně pomalé zvyšování bankrotů firemních. Pro rok 2010 lze očekávat další zvyšování bankrotů, a to opět zejména osobních," konstatovala Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení CCB.

Rychleji než množství krachujících firem a podnikatelů přibývalo také insolvenčních návrhů. Věřitelé jich podali 4754, což představuje nárůst o 65 procent.

"Finační krize se v minulém roce projevila v České republice naplno a nárůst počtu insolvenčních řízení je toho důsledkem," dodal Markvart.

"Zatímco v roce 2008 činil u fyzických osob podnikatelů a právnických osob podíl vyhlášených bankrotů na jejich návrzích okolo 36 procent, v roce 2009 tento podíl činil jen necelých 31 procent. Rychlejší růst počtu návrhů na bankrot než počtu vyhlášených bankrotů znamená, že se prodlužuje fronta návrhů čekajících na vyřešení," vysvětlila Kameníčková.

Kromě předlužených lidí, kteří využijí možnosti vyhlásit osobní bankrot, budou databáze CCB v letošním roce plnit i firmy a podnikatelé. Jen pomalé oživování ekonomiky podle Kameníčkové podrazí nohy většímu množství firem především v první polovině roku.

 

 

Právě se děje

Další zprávy