116krát musel dělat za jiné. Firemní šikana to ale není

Tomáš Fránek
6. 2. 2012 12:11
Nejvyšší soud vynesl verdikt v prvním známém případu bossingu v Česku
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - Sto šestnáct směn, které musel mistr v továrně na jihu Čech nedobrovolně odpracovat za nemocné nebo chybějící dělníky, není šikana a muž nezíská milion korun za poškození zdraví.

V prvním známém případu bossingu v Česku, tedy šikany ze strany zaměstnavatele nebo nadřízených, vynesl definitivní verdikt Nejvyšší soud.

Soudci tak potvrdili názor, že situace na pracovišti ve firmě Kovosvit MAS v Sezimově Ústí vedla k psychickému napětí u muže a nakonec výpovědi. Ale to, že by byl šikanován a diskriminován, se nepodařilo prokázat.

Muž pracoval ve strojírnách jako mistr noční směny, ve firmě byl zaměstnaný od roku 1975. A od května 2005 do listopadu 2006 musel dělat práci za chybějící dělníky, ti buď do práce nepřišli vůbec nebo byli nemocní. Podle muže tak šlo jednoznačně o práci pod psychickým tlakem nadřízených, kteří trvali na dokončení zakázek i bez chybějících dělníků. Muž nakonec musel nastoupit psychiatrickou léčbu a ve firmě dal výpověď.

Chci za to milion

Muž firmu zažaloval a chtěl po ní milion korun za způsobenou psychickou újmu. "Situace na pracovišti mne dovedla k opakovanému kolapsu, depresím, nespavosti a nakonec i k podání výpovědi (v době nezaměstnanosti a krize) a následné psychiatrické léčbě," uvedl muž v žalobě.

Krajský soud v Českých Budějovicích i Vrchní soud v Praze žalobu zamítly. Podle soudců Vrchního soudu sice na pracovišti často chyběli dělníci a šéfové nebyli schopni zajistit plné fungování noční směny, to ale šikana není. A to, že by muži jeho nadřízení vyhrožovali nebo ho jinak šikanovali, se nepodařilo prokázat.

"Soud nepochybuje, že poměry na pracovišti vedly k trvalému napětí a obavě, jak budou pracovní úkoly splněny. Neprokázalo se ale, že by došlo k takovému kladení překážek a činění příkoří, které by již bylo namístě označit jako neoprávněný zásah do osobnostních práv," rozhodli soudci.

Muž se ještě obrátil na Nejvyšší soud. Podle něj soudy nevyslechly všechny svědky, nevyhodnotily ani všechny důkazy včetně lékařských zpráv.

Žádná chyba

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Pavlem Pavlíkem dovolání odmítl jako nepřípustné. Muži se totiž nepodařilo nijak zpochybnit verdikty soudů v jeho kauze. Nepřinesl ani žádné další argumenty, pro které by Nejvyšší soud měl do sporu zasáhnout.

Z databáze soudu vyplývá, že jde o první případ bossingu v Česku, který Nejvyšší soud řešil.

Podle výzkumu agentury GfK jsou nejčastějším terčem šikany ze strany spolupracovníků nebo šéfů zaměstnanci středního věku, zejména ženy nad 45 let. Šikana má různé formy, jako je ponižování, osočování, ironizování, obviňování či kritika. Systematický psychický tlak může mít horší následky než fyzické týrání.

Drsnější formy šikany mívají na svědomí lidé s poruchou osobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy