10+10 profesí, kam ženy muže nepustí (a naopak)

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 4. 2010 11:00
Řada firem by do typicky mužských profesí ráda přijala ženy a naopak. Ale není zájem
Ačkoliv slavné kadeřnické salony jsou spojeny se jmény mužů-kadeřníků, jsou v profesi spíše výjimkou. Ilustrační foto.
Ačkoliv slavné kadeřnické salony jsou spojeny se jmény mužů-kadeřníků, jsou v profesi spíše výjimkou. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Jak přivodit personalistovi spolehlivě bolest hlavy? Požádejte ho, aby vám sehnal elektrikářku. Nebo třeba kadeřníka.

Ani ekonomická krize, která mazala v Česku pracovní místa po tisících, nepřiměla muže či ženy změnit pohled na práci typickou pro opačné pohlaví. Muži "ženskou" práci berou jen výjimečně. Stejné tvrzení platí i o ženách, i když ne tak silně.

Až na zákonem dané výjimky mohou muži i ženy vykonávat stejná povolání. Jenže praxe vypadá jinak.

Muži i ženy často raději zůstanou bez práce, než aby překonali stereotypy ve vnímání, co je a co není práce pro muže (ženy). Potvrzují to personalisté, které redakce Aktuálně.cz oslovila, ale i informace z úřadů práce či konkrétní zkušenosti firem.

"Dlouhodobě se o práci u nás hlásí asi 85 procent žen a 15 procent mužů. Muži chtějí pracovat jen u bezpečnostní služby nebo jako skladníci," uvedla mluvčí řetězce Tesco Eva Karasová. Hypermarkety jsou přesným příkladem toho, jak si většina mužů a žen podvědomě dělí role i v práci.

Práci hledá víc mužů

Podle nejnovějších dostupných dat Ministerstva práce a sociálních věcí je mezi nezaměstnanými o něco více mužů: 51,7 procenta. Ale ani ženy se příliš nesnaží protnout léty zažité schéma, jaká práce patří jim a jaká mužům.

Kdy jste například naposledy viděli řidičku dálkového autobusu? "Momentálně u nás jezdí jen dvě řidičky, ale jsme s nimi spokojení. Velmi bychom uvítali, kdyby jich bylo víc. Ženy jsou poctivější a důslednější. Ale asi do téhle profese nemají chuť," poznamenal ředitel dopravní společnosti Tourbus Antonín Grund.

Hlavní důvod, proč se za volant ženy nehrnou, je podobný jako u dalších profesí. Práce řidiče, zejména dálkového autobusu či kamionu, znamená být dlouho mimo domov. A většina žen tíhne k zaměstnání, které jim umožní současně péči o rodinu.

Mezi počítači jako v kasárnách

Také šéfové počítačových firem by rádi své týmy rozšířili o ženské zaměstnankyně. Ale v oboru jich je jako šafránu a tak to mezi "ajťáky" vypadá téměř pokaždé jako v armádě.

Máte zkušenosti s typicky mužskou nebo ženskou prací? Znáte ze svého okolí někoho, kdo bourá stereotypy? Vzali byste práci, která je vnímána jako profese druhého pohlaví? Napište na [email protected]

"I v této profesi však nalezneme mnoho žen. Jenže ve specializovaných či manažerských pozicích. Velká část IT společností by to ráda změnila, ale uchazeček se zájmem o IT pozice je málo," říká Aleš Křížek, šéf české pobočky personální společnosti Robert Half International.

Rozhodující jsou peníze

Kromě stereotypů však povolání na "typicky" ženská a mužská dělí také peníze. Dokonce to bývá hlavní důvod.

Ženy jsou podle zkušeností personalistů často ochotné vykonávat práce náročné na preciznost, které nejsou tak dobře zaplaceny.

Dobrým příkladem jsou účetní. Tento obor je téměř výhradně doménou žen. "Účetních-mužů je velmi, velmi málo. I když mají například stejné vzdělání jako jejich ženské kolegyně, raději se ucházejí o práci finančních poradců," upozornil marketingový manažer personální agentury Manpower Jiří Halbrštát.

Proč, to je jasné. Pozice poradců nebo analytiků jsou výrazně lépe finančně ohodnoceny. V žebříčcích nejlépe placených profesí se obvykle umisťují na čelních pozicích, navíc sebou nesou prestiž. A už jste slyšeli ve společnosti někoho se chlubit tím, že je účetní?

Ženy vůbec dominují v povoláních, která nepatří k dobře placeným. Zdravotní sestry, učitelky - dva příklady za mnohé.

Technika, mužské území

Podle Jany Skalové ze společnosti LMC, která provozuje největší inzertní pracovní portály v Česku jobs.cz a prace.cz, mají "mužská a ženská povolání" některé společné charakteristiky.

"Obory či profese, týkající se techniky, strojírenství, ale i financí, obvykle lákají především muže. Typicky všechny profese spojené s autoprůmyslem. Naopak práce vyžadující pečlivost, ale i kreativitu a pozice hůře finančně ohodnocené bývají doménou žen," shrnula Skalová.

Statistiky portálů tak odhalily jako ryze mužská zaměstnání například pozice garanční technik, karosář, pracovník pneuservisu, radiolog, elektrikář, ale například také kurýr. "O povolání kurýra se hlásí 91 procent mužů a jen 9 procent žen," dodala Skalová.

Naopak muže je těžké sehnat na pozici již zmiňovaných účetních, recepčních, fakturantů, lékárenských laborantů, krejčích nebo kadeřníků.

"Velká módní studia ve velkých městech vyvolávají pocit, že kadeřníků - mužů je hodně. Ale není tomu tak, v regionech jsou všechny kadeřnice ženy," vysvětlila Skalová.

Právě obory související s péčí o krásu, pokud nejde o plastickou chirurgii, jsou typicky stereotypně spojené se ženskými pracovnicemi.

 

Právě se děje

Další zprávy