Česká ekonomika dál výrazně roste, ale ne tak silně jako před rokem

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 6. 2018 9:46
Hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 4,4 procenta, mezičtvrtletně o 0,4 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,4 procenta. Zpřesněná čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Čísla jsou mírně horší než v předběžném odhadu z poloviny května, podle nějž rostla česká ekonomika meziročně o 4,5 procenta a proti předchozímu čtvrtletí o půl procenta.

"Hlavním faktorem růstu české ekonomiky byly rychleji rostoucí investiční výdaje, podpořené nadále rostoucí spotřebou domácností," uvedl ČSÚ. Dařilo se podle něj také většině odvětví národního hospodářství a k růstu nejvýrazněji přispěl zpracovatelský průmysl. Zvolnění statistici zaznamenali v automobilovém průmyslu.

Tempo růstu snižoval vyšší nárůst dovozu než vývozu. "Zahraniční obchod tak přestal po více než čtyřech letech přispívat k růstu HDP," uvedl ČSÚ.

Reálná spotřeba domácností proti loňsku stoupla o 4,1 procenta a proti předchozímu čtvrtletí byla vyšší o 0,7 procenta. Dynamika výdajů domácností se zvýšila především u spotřeby předmětů s dlouhodobou trvanlivostí a u služeb.

Meziroční růst investiční aktivity podpořily podle statistiků především investice do staveb a budov a do strojního vybavení. U vládních institucí výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně o 3,6 procenta a mezičtvrtletně o 1,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy