Česká ekonomika zpomalila, i tak ale patří k nejrychleji rostoucím v Evropě

Ekonomika Jaroslav Krejčí, Ekonomika
16. 8. 2016 9:32
Meziroční růst hrubého domácího produktu podle předběžného odhadu sice zpomalil, i tak ale česká ekonomika patří k nejrychleji rostoucím v Evropě. Vzestup ekonomiky se pozitivně projevuje na zaměstnanosti.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha – Česká ekonomika dál patří k nejrychleji rostoucím v Evropě. Hrubý domácí produkt vzrostl ve druhém čtvrtletí podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu meziročně o 2,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 procenta. V prvním čtvrtletí roku se HDP meziročně zvýšilo o tři procenta.

"Ekonomický růst byl tažen zejména zahraniční poptávkou a stabilně rostoucí spotřebou domácností," uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

"Česká ekonomika si i v letošním druhém kvartálu zachovala slušná tempa růstu, kterými se zařadila po bok Polska a Slovenska, mezi nejrychleji rostoucí země EU v mezikvartálním srovnání a do první třetiny žebříčku v meziročním vyjádření," říká Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Klíčový význam pro příznivý vývoj české ekonomiky měla většina odvětví zpracovatelského průmyslu i služeb. Naopak nepříznivě působí propad peněz čerpaných z EU. "Letos zaznamenáváme zejména snížení veřejných investic, které je důsledkem konce programového období 2007 až 2013 a pomalého náběhu nového programového období," připomíná Viktor Zeisel, ekonom Komerční banky.

Ekonomický růst se na trhu práce i ve druhém čtvrtletí pozitivně projevil růstem zaměstnanosti. Oproti stejnému období předchozího roku byla zaměstnanost vyšší o 1,6 procenta a oproti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta.

"V nadcházejících čtvrtletích očekáváme stabilizaci mezičtvrtletního růstu české ekonomiky. Spotřeba domácností i zahraniční obchod zůstanou silné a mírně se zvýší i investiční aktivita. Nicméně vysoká srovnávací základna z minulého roku bude ještě snižovat meziroční dynamiku," dodává Zeisel.

 

Právě se děje

Další zprávy