Česká ekonomika se přibližuje hranici svých možností, neporoste tak rychle. Banky zhoršily výhled

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 7. 2018 12:02
Inflace by měla zůstat kolem dvou procent, koruna mírně posílí, očekává Česká bankovní asociace.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,3 procenta z dubnových 3,6 procenta. Důvodem je postupný pokles výkonu ekonomiky, silnou stránkou ekonomiky ale zůstávají investice a spotřeba domácností i vlády.

Pro příští rok asociace odhad zvýšila na 2,9 procenta z 2,8 procenta.

"Česká ekonomika se přibližuje hranici svých možností. Bez dalších investic se v situaci zvyšujícího nedostatku zaměstnanců příliš nemá kam posunout," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Především pro průmysl podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka platí, že již nyní funguje na hranici výrobních možností.

Významným faktorem ekonomického růstu bude podle ČBA růst soukromé spotřeby. Ta je podpořena především růstem reálných příjmů domácností a nízkou nezaměstnaností.

Vládní spotřeba bude letos podle asociace růst proti dubnovým odhadům rychleji, což bude ovlivněno blížícími se komunálními volbami. Veřejné finance by i tak měly zůstat v přebytku.

"České veřejné finance jsou však aktuálně na příjmové straně zcela závislé na vysokých tempech ekonomického růstu, zatímco na výdajové straně přetrvává vysoký objem tzv. mandatorních výdajů, které v případě poklesu ekonomické dynamiky a výpadku příjmů nebude jednoduché upravovat směrem dolů k udržení rozumné rozpočtové stability," upozornil analytik ČBA Miroslav Zámečník.

Letos i příští rok by podle prognózy ČBA měla zůstat inflace kolem dvou procent. "Aktuální nárůst cen ropy vidí prognóza spíše jako mírné hladinové zvýšení a předpokládá, že v horizontu do konce roku 2019 budou ceny ropy spíše stabilní. Oslabení kurzu koruny z posledního období se jeví jako přechodná záležitost," uvedla asociace.

Koruna by tak podle prognózy měla příští rok mírně posilovat, protože se očekává další růst úrokových sazeb ČNB. Základní sazba by měla příští rok stoupnout podle odhadů ČBA na průměrných 1,5 procenta. Naposledy ČNB zvýšila sazby na konci června a základní úroková sazba je nyní na jednom procentu.

Vejmělek upozornil, že odhadovaný vývoj české ekonomiky může být ohrožen narůstajícími riziky v podobě brexitu nebo obchodní války. "Ty mohou globální ekonomiku velmi poškodit, kvantifikace je ale v podstatě nemožná," uvedl. Podle Dufka mnohem větší nejistotu způsobuje otázka brexitu než obchodní spory s USA. "Stále totiž není zřejmé, jaký brexit ve skutečnosti bude a zda bude," uvedl.

Středeční jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa a předsedy Evropské komise Jean-Claudea Junckera přitom podle Dufka bylo příjemným překvapením. Americký prezident a předseda Evropské komise se v Bílém domě dohodli na tom, že budou usilovat o nulová cla a nulové subvence na průmyslové zboží s výjimkou automobilů. Evropská unie také začne ze Spojených států dovážet více amerického zkapalněného plynu.

Ukazatel 2017 2018 2019
Růst reálného HDP (%) 4,6 3,3 2,9
Podíl nezaměstnaných osob (MPSV): průměr (%) 4,2 3,2 3,1
Míra inflace: CPI (%) průměr 2,5 2,2 2,0
Vládní deficit/přebytek (% HDP) 0,06 0,3 -0,1
Směnný kurz CZK/EUR: průměr 26,3 25,40 24,80
Růst bankovních úvěrů domácnostem (%) 7,7 6,7 5,2
Růst bankovních úvěrů (nefinančních) podnikům (%) 4,8 3,2 3,3

Česká národní banka letos čeká růst ekonomiky o 3,9 procenta a příští rok o 3,4 procenta. Ministerstvo financí v dubnové prognóze počítalo s růstem ekonomiky v letošním roce o 3,6 procenta a příští rok o 3,3 procenta.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje letošní růst české ekonomiky na 3,8 procenta. Příští rok by měl růst zpomalit na 3,2 procenta. Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu česká ekonomika letos stoupne o 3,7 procenta. Příští rok by měl růst zpomalit na 3,2 procenta.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí na základě příspěvků analytiků devíti tuzemských bank.

 

Právě se děje

Další zprávy