Česká ekonomika roste nad očekávání, koruna díky novým číslům posiluje

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 16. 5. 2017 9:37
K růstu hrubého domácího produktu přispěla zejména zahraniční poptávka podpořená rostoucí spotřebou domácností.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Hrubý domácí produkt stoupl v letošním prvním čtvrtletí na 2,9 procenta v porovnání se stejným obdobím loňského roku. První předběžný odhad, který dnes zveřejnil Český statistický úřad, překonal očekávání analytiků. Oproti loňskému čtvrtému čtvrtletí stoupl o 1,3 procenta.

K růstu české ekonomiky přispěla zejména zahraniční poptávka podpořená rostoucí spotřebou domácností. "Silná spotřeba domácností se opírá o pevný trh práce, tedy stále klesající nezaměstnanost a rostoucí mzdy," říká Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace.

Koruna krátce po zveřejnění dnešních statistik posílila a dostala se až na úroveň 26,4 koruny za euro, což je nejvíce od konce intervencí.

"Hlavním tahounem růstu HDP byl zpracovatelský průmysl, zejména pak automobilová výroba s navazujícími odvětvími," uvádí Petr Kymlička, partner poradenské společnosti BDO. Analytici nicméně dodávají, že podle předběžného odhadu rostla výkonnost většiny odvětví národního hospodářství, tedy nejen zpracovatelského průmyslu, ale také většiny odvětví služeb..

"Pozitivní je citelný předstih růstu HDP před růstem zaměstnanosti, z nějž vyplývá obnovení růstu produktivit," poukazuje hlavní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Slušná dynamika českého hospodářství bude pokračovat i ve zbytku roku. Apetit utrácet domácnosti neopustí a ve druhé polovině roku očekáváme zesílení investiční aktivity," očekává analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Naplno by se totiž měla rozjet stavba velkých infrastrukturních projektů, které budou z velké části financované z evropských fondů. Navíc předpokládá i zvýšení spotřeby vlády, protože blížící se volby vedou k vyšším výdajům - zejména ke zvyšování mezd ve veřejném sektoru.

"Oslabovat by neměla ani zahraniční poptávka, která podpoří domácí exportéry," dodává Zeisel.

Silný hospodářský růst tlačí na další zaměstnávání lidí, pracovní síly je však v Česku nedostatek. Mzdy by tedy měly růst, což se projeví i na inflaci. "Vyšší než očekávaný růst HDP tedy bude tlačit Českou národní banku k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, protože bude nutné rostoucí inflaci brzdit. Podle našeho odhadu k prvnímu zvýšení sazeb dojde ještě letos v posledním čtvrtletí. Vidíme ale i riziko, že se ČNB odhodlá zvyšovat sazby ještě na svém srpnovém zasedání," říká Zeisel.

Ekonom Petr Dufek z ČSOB se domnívá, že ani výrazně silnější výkon ekonomiky (oproti očekávání) by neměl centrální banku nutit reagovat utahováním měnových podmínek. "Nakonec měnové podmínky už nyní zpřísňuje devizový kurz koruny, který si od konce intervencí připisuje už více než dvě procenta. A nelze zapomenout ani na fakt, že se silnější korunou zvolní i tlak na růst cen, což spolu s levnějšími pohonnými hmotami ovlivní i plnění inflačního cíle. Se sazbami tak opravdu není kam spěchat," uvádí Dufek.

Hrubý domácí produkt (HDP) představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Statistici zdůrazňují, že spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad.

 

Právě se děje

Další zprávy