Česká ekonomika je teď v nejlepším stavu za osm let, potvrzují nová čísla o HDP

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 27. 11. 2015 10:12
Růst české ekonomiky nezpomalil ani ve třetím čtvrtletí. Podle zpřesněného odhadu statistiků stoupl hrubý domácí produkt (HDP) meziročně o 4,5 procenta, oproti předchozímu čtvrtletí rostl o 0,5 procenta. Kromě toho, že se dále zvyšovala spotřeba domácností a rostly investice podniků, pomohly ekonomice i vysoké vládní investice. Ty plynou hlavně do opravy a údržby silnic.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Česká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí ještě rychleji, než statistici odhadovali. Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 4,5 procenta. Oproti letošnímu druhému čtvrtletí vzrostl o 0,5 procenta. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Statistici tak zpřesnili svůj odhad z poloviny listopadu, v němž počítali s meziročním růstem o 4,3 procenta. Kromě pokračujícího růstu spotřeby domácností i investic podniků táhly tuzemskou ekonomiku i rostoucí výdaje vládních institucí a vyšší zahraniční poptávka.

"Podrobná čísla potvrdila, že se česká ekonomika letos nachází v nejlepším stavu za osm let," zdůrazňuje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Dnešní údaje potvrzují přetrvávající dobrou kondici české ekonomiky. Růst je tažen všemi významnými složkami poptávky," říká analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

"Letošní růst je opravdu impozantní a v rámci celé Evropy vysoce nadprůměrný. Jen málo zemí v EU se dokáže pochlubit takovým růstem, jaký zažíváme právě my," souhlasí analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Spotřeba domácností nadále roste

Stejně jako ve druhém čtvrtletí se dařilo průmyslové výrobě, která se meziročně zvýšila o 7,9 procenta. Oproti předchozím čtvrtletím přispělo k růstu i stavebnictví. Hlavně díky zvýšeným výdajům vládních institucí se meziročně zvýšilo o 5,5 procenta.

"V hubených letech, kdy ekonomika klesala, investice padaly prudce dolů. Nyní, když se ekonomice začalo dařit dobře, tak podniky začaly dohánět všechny investice, které byly zastavené. Proto nyní investice do kapitálu prudce rostou a jsou jedním z velkých tahounů ekonomiky," říká Kozub. Nevýhodou podle něj ovšem je, že je tvorba kapitálu velmi kolísavá. To znamená, že se dokáže rychle měnit, takže je v dlouhém období lepší na ni příliš nespoléhat.

Vysoké tempo růstu vykazovala i většina odvětví služeb. "Obchod, doprava a ubytování se zvýšily meziročně o 3,3 procenta, informační a komunikační činnosti o 6,6 procenta a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti o 5,2 procenta," dodává ČSÚ.

Zároveň se ve třetím čtvrtletí zvyšovala i spotřeba domácností - výdaje na jejich konečnou spotřebu meziročně rostly o tři procenta. Podobně jako v předchozích čtvrtletích se přitom zvyšovaly výdaje na zboží dlouhodobé i krátkodobé spotřeby, stejně tak lidé utráceli více za služby.

"Je vidět, že spotřebitelé jsou na tom v současné situaci dobře. Ekonomika jim hraje do karet, nezaměstnanost klesá, mzdy rostou, ceny se zvyšují jen velmi pomalu. Díky tomu jsou domácnosti ochotny více nakupovat, a tím i podporovat ekonomiku," myslí si Kozub.

Pomáhá čerpání evropských peněz

Výdaje vládních institucí meziročně vzrostly o 4,4 procenta. K růstu došlo hlavně díky vyšším výdajům na opravy a údržbu dopravní infrastruktury.

Za to Česko vděčí paradoxně své neschopnosti čerpat včas evropské dotace. Kvůli problémům s využíváním peněz z eurofondů může totiž dočerpat peníze z rozpočtového období pro roky 2007 až 2013 až do konce tohoto roku. Většina těchto peněz přitom plyne na opravy silnic.

"Čísla sice potvrzují, že letošní vysoký růst je významně podpořen čerpáním evropských fondů, ale i bez toho by byl růst tažen dalšími složkami poptávky," doplňuje Šimek.

Kromě toho pomáhá české ekonomice i zahraniční poptávka. Vývoz vzrostl meziročně reálně o 8,2 procenta, dovoz o 9,1 procenta. Více české podniky vyvážely hlavně dopravní prostředky, elektrická zařízení, pryže a plasty, dovoz rostl naopak u strojů, elektronických zařízení, či subdodávek pro automobilový průmysl.

Pozitivní hospodářský vývoj se podle statistiků i nadále odrážel na trhu práce. Ve třetím čtvrtletí bylo zaměstnáno v průměru 5,17 milionu osob, což je meziročně o 1,2 procenta více.

Za celý letošní rok by měl HDP podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky růst o 4,3 procenta, v roce 2016 pak o 2,4 procenta.

"Příští rok nicméně zažije česká ekonomika určitý poptávkový šok v podobě útlumu investic z veřejných zdrojů," vysvětluje očekávané zpomalení Sobíšek. "Nadějí pro českou ekonomiku  je v tomto ohledu slábnoucí euro, které podpoří německý export a na něm se česká ekonomika přiživí," doufá ale ekonom.

 

Právě se děje

Další zprávy