Česká ekonomika roste ještě rychleji. Statistici upřesnili čísla o HDP

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 9. 2015 9:30
Český statistický úřad zpřesnil odhad HDP za druhé čtvrtletí. Ekonomika meziročně rostla o 4,6 procenta, oproti letošnímu prvnímu čtvrtletí o 1,1 procenta. Růst české ekonomiky je tak ještě rychlejší, než uváděly srpnové odhady. Pomáhají zejména průmyslová výroba a maloobchodní tržby, ale také klesající nezaměstnanost a měnové intervence České národní banky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Česká ekonomika rostla v letošním druhém čtvrtletí rychleji, než statistici původně odhadovali. Meziročně se hrubý domácí produkt zvýšil o 4,6 procenta, nejvíce od konce roku 2007. Oproti letošnímu prvnímu čtvrtletí vzrostl o 1,1 procenta. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Zpřesnil tak svůj srpnový odhad, podle něhož ekonomika meziročně stoupla o 4,4 procenta a mezičtvrtletně o jedno procento. 

Ve druhém čtvrtletí se dařilo průmyslové výrobě, která v posledním měsíci zrychlila o 8,1 procenta. "Dobře si stojí také maloobchodní tržby, které se ani v jenom měsíci nedostaly pod pět procent. V neposlední řadě je to stále klesající nezaměstnanost a stále rostoucí počet volných pracovních míst," říká Tomáš Volf ze společnosti Citfin. "Ekonomika je tedy schopna nová místa vytvářet. V tomto ohledu se dostáváme do předkrizových let," dodává.

Podle Volfa k výsledku přispívá také Česká národní banka - svou politikou měnových intervencí podporuje domácí exportéry slabou korunou, kterou bude držet minimálně do poloviny příštího roku nad 27 korunami za euro.

Ziskovost podniků ve druhém čtvrtletí vzrostla na 50 procent, což je o 0,3 procentního bodu více než před rokem. Pohybovala se tak již na úrovni předkrizových hodnot, uvedl ČSÚ. Reálná spotřeba domácností na obyvatele se meziročně zvýšila o 3,3 procenta, růst reálných příjmů byl ještě o desetinu procentního bodu vyšší.

Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele dosáhl ve druhém čtvrtletí 21 960 korun, z toho 3700 korun tvořily individuální služby a zboží od vládních a neziskových institucí. Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele byla 20 333 korun.

Míra úspor 10,2 procenta byla o půl procentního bodu vyšší než před rokem. Míra investic u domácností meziročně poklesla na 6,9 procenta, u nefinančních podniků naopak vzrostla na 30,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy