Česká ekonomika ožívá, potvrzuje centrální banka

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
3. 10. 2014 10:11
Zatímco signály z domácí ekonomiky potvrzují počátek ekonomického oživení, za hranicemi stále panuje nejistota.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Česká ekonomika je na počátku svého oživení. Zejména rychleji rostoucí mzdy a odhad jejich dalšího růstu naznačují růst inflace v tuzemsku, uvedla bankovní rada České národní banky (ČNB) v dnes zveřejněném záznamu z 25. září.

Na jednání rady se členové shodli, že v rámci intervenčního režimu lze hladinu 27 korun za euro považovat i nadále za vhodně zvolenou. Její udržování poblíž této hladiny lze očekávat alespoň do roku 2016.

Vývoj v zahraničí je stále nejistý

"Zatímco domácí ekonomika začíná generovat patrné proinflační tlaky, existuje nejistota související s cenovým vývojem v zahraničí, zejména v eurozóně," uvádí záznam jednání.

Členové rady zároveň při diskusi o ekonomickém vývoji v zahraničí uvedli, že zatímco domácí ekonomický vývoj není nyní zatížen významnějšími nejistotami, vývoj v zahraničí je značně nevyrovnaný.

Bankovní rada minulý týden opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 korun za euro. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy