Firmy investují, rodiny utrácejí. Špatných zpráv z ekonomiky se zatím Češi bát nemusí

ČTK ČTK
30. 11. 2018 9:42
Meziroční růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí letošního roku stagnoval na 2,4 procenta, upřesnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jakub Plíhal

První odhady úřadu uváděly, že meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) proti druhému čtvrtletí zpomalil na 2,3 procenta. Statistici také upravili údaje o mezičtvrtletním růstu HDP, který dříve odhadovali na 0,4 procenta. Dnes uvedli, že dosáhl 0,6 procenta.

K meziročnímu růstu českého hospodářství přispěla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) hlavně domácí poptávka.

"Významně rostla investiční aktivita podniků. Vyšší výdaje jsme zaznamenali u vládních institucí a růst podpořila i útrata domácností," doplnil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Tuzemská ekonomika vytrvale roste od konce roku 2013.

Útrata domácností stoupla mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 3,1 procenta. Nejvýrazněji rostla podle ČSÚ spotřeba předmětů s dlouhodobou trvanlivostí. Rostly i výdaje na spotřebu u vládních institucí, a to mezičtvrtletně o 2,3 procenta a meziročně o 5,3 procenta.

Především kvůli zvýšené investiční aktivitě státu, ale i pokračujícím investicím firem pokračoval ve třetím čtvrtletí vysoký růst investic. Podpořily ho hlavně investice do staveb, strojů včetně dopravních prostředků i do produktů duševního vlastnictví. Objem nákladů na mzdy ve třetím čtvrtletí vzrostl meziročně o 9,4 procenta. Zaměstnanost proti loňsku stoupla o 1,2 procenta.

Rozdíl mezi vývozem s dovozem se ve třetím čtvrtletí proti loňsku snížilo o 22,5 miliardy korun. Vývoz stoupl meziročně o 4,5 procenta a dovoz o 6,2 procenta. Na růstu vývozu se podle ČSÚ nejvíc podílel obchod s elektronikou a kovy. Růst dovozu táhl obchod s elektronikou a stroji.

Růst je pomalejší, než ČNB očekávala. Podle člena bankovní rady Michala Holuba za to může mírnější růst spotřeby domácností. Stejně tak působilo neočekávané meziroční zhoršení čistého vývozu.

"V souhrnu lze konstatovat, že v souladu s prognózou pokračovala ve třetím čtvrtletí letošního roku snížená dynamika růstu ekonomické aktivity. Podle stávající prognózy ČNB se přitom růst HDP udrží v průměru letos i v dalších dvou letech mírně nad třemi procenty," uvedl Holub.

Ekonoma Czech Fund Lukáš Kovanda také vidí důvod zpomalení ve slabším výkonu zahraničního obchodu.

Česko ovšem podle něj co se týče růstu HDP celkově citelně zaostalo za dalšími zeměmi Visegrádské skupiny. "Zatímco ostatní země pelotonu V4 očekávání trhu překonaly, česká ekonomika jej nenaplnila. Navíc je její růst ani ne poloviční v porovnání s průměrným růstem v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Polská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí meziročním tempem 5,1 procenta, Maďarsko přidalo pět procent a Slovensko 4,6 procenta," uvedl Kovanda.

 

Právě se děje

Další zprávy