Česká ekonomika jde dál nahoru, stavebnictví už není brzdou

Tereza Holanová ČTK Tereza Holanová, ČTK
Aktualizováno 14. 8. 2014 9:58
Hrubý domácí produkt se ve srovnání s loňským rokem zvýšil o 2,6 procenta. Mezičtvrtletně se růst neměnil.
Zdražování. Ilustrační foto
Zdražování. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně rostla o 2,6 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

K pozitivnímu vývoji tuzemského trhu přispělo hlavně oživení ve zpracovatelském průmyslu. "Výrazně se dařilo zejména výrobě dopravních prostředků, pryžových a plastových výrobků," uvádí ČSÚ.

"K tomu se přidávají obory jako výroba elektrických zařízení, počítačů, optických přístrojů. Po dlouhé době také stavebnictví přestalo být brzdou ekonomiky a začalo se dostávat do kladných čísel," uvádí analytik Home Credit Michal Kozub.

Naopak v odvětví finančního zprostředkování došlo meziročně k poklesu hrubé přidané hodnoty.

Meziroční tempo růstu se každopádně udrželo na nejvyšší hodnotě za tři roky, zdůrazňuje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Je fakt, že vloni ekonomika touto dobou byla téměř na dně, propadala se v druhé vlně krize. Mírně nižší srovnávací základna proto pomohla k dobrému výsledku," dodává Kozub.

Oproti začátku roku žádná změna

V mezičtvrtletním srovnání se HDP nezměnil, a to zejména kvůli výraznému poklesu příjmů ze spotřební daně z tabákových výrobků. K tomu podle ČSÚ došlo proto, že se zákazníci koncem loňského roku předzásobili na úkor letošního prvního a druhého čtvrtletí.

Nulový mezičtvrtletní růst některé analytiky zklamal. "Očekávání počítala s růstem o 0,2 procenta," říká například Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Kozub z Home Credit ale zůstává optimistický. "Letošní první čtvrtletí byla mírná anomálie v tom, jak silné bylo. Teplé počasí a akumulace poptávky z předchozího roku poslalo ekonomiku tehdy výše, než bylo obvyklé. Srovnat s ní krok bylo nyní náročně," říká.

"Dnešní údaje o HDP potvrdily obrázek ožívajícího hospodářství, ačkoli byly mírně pod tržním odhadem," shrnuje hlavní ekonomka České bankovní asociace (ČBA) Eva Zamrazilová.

Německo zpomalilo

Za celý tento rok poroste česká ekonomika podle ČBA o 2,5 procenta. "Význam sankcí oproti Rusku nemá smysl přeceňovat," tvrdí Zamrazilová, mnohem větší rizika vidí v oslabení německého trhu.

Největší ekonomika Evropské unie totiž hlásí za druhé čtvrtletí nečekaný pokles. Tamní HDP se podle spolkového statistického úřadu v období od dubna do června snížil o 0,2 procenta.

Pro německou ekonomiku, na které závisí mnoho českých firem, to je první pokles po více než roce. Za zpomalením stál především nepříznivý příspěvek zahraničního obchodu a nižší investice, zvláště ve stavebnictví.

Ve stejném období se příliš nedařilo ani Francii. Ta stagnovala, i když trhy podle Volfa počítaly s růstem o 0,1 procenta. Za očekáváním zůstalo i Rumunsko, jehož ekonomika vzrostla o 1,2 procenta - místo předpokládaných 3,3 procenta.

Naopak pozitivně analytiky překvapily předběžné údaje ze Slovenska. Tamní ekonomika v druhém čtvrtletí zrychlila tempo meziročního růstu na 2,5 procenta z 2,4 procenta v prvním kvartálu. Mezičtvrtletně HDP země po očištění o sezonní vlivy vzrostl o 0,6 procenta ve srovnání s revidovaným růstem o 0,7 procenta v úvodu roku.

 

Právě se děje

Další zprávy