Češi zaplatili za dovolenou v cizině méně než loni, v průměru 12 232 korun za osobu

ČTK ČTK
3. 10. 2016 15:40
Za poklesem stojí především propad cen pobytů v některých destinacích považovaných za méně bezpečné a větší zájem o blízké země dostupné autem.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Češi letos v létě utratili za zahraniční dovolenou v průměru 12 232 korun na osobu, což je o 676 korun méně než v loňské letní sezóně. Vyplývá to z analýzy zájezdového portálu Invia.cz.

Za poklesem stojí především propad cen pobytů v některých destinacích považovaných za méně bezpečné a větší zájem o blízké země dostupné autem.

Z desítky nejpopulárnějších turistických cílů nejvíce klesly ceny dovolených v Turecku. Průměrná cena prodaného zájezdu do této destinace klesla oproti loňsku o 1933 korun na 14 548 korun na osobu. "Čtyřčlenná rodina tak na své dovolené mohla oproti loňsku ušetřit bezmála 8000 korun," uvedl Michal Tůma z Invie.

"Ceny zájezdů se měnily dost výrazně nejen podle sezonnosti, ale především podle politické situace," dodala Eva Němečková z Firo-tour. Podle analýzy zlevnily také pobyty v Egyptě či Řecku. Průměrná cena leteckého zájezdu letos dosáhla 15 546 korun, u pobytu s vlastní dopravou 5711 korun a autobusem 7499 korun.

Turisté v předprodejích a na začátku sezony preferovali hlavně evropské destinace jako Španělsko, Bulharsko či Itálii. To tlačilo ceny vzhůru. Naopak nižší poptávka po muslimských zemích srážela ceny zájezdů do Egypta, Tuniska a Turecka. V polovině léta se trend změnil a zájem o tyto země ožil.

"Celkový počet prodaných zájezdů do Egypta je nakonec na srovnatelné úrovni s loňskou sezonou. V případě Tuniska dokonce o třetinu vyšší. Jediné Turecko ztrátu již nedohnalo a počty českých turistů byly nižší o polovinu," uvedl František Vorel z CK Blue Style.

Podle Exim tours se již několik sezón v řadě zvyšuje zájem o hotely s kvalitnějšími službami a lepší vybaveností. Snižuje se také délka zájezdu. "Posouvá se z původně preferovaných 10 či 11 dní na osm dní. Klienti často jedou na týdenní dovolenou k moři dvakrát, jednou v létě a jednou na podzim," uvedl marketingový ředitel této cestovní kanceláře Stanislav Zíma.

Největší zájem byl v létě o pobyty se stravou all inclusive, které tvořily polovinu prodaných zájezdů. Letos rostla i poptávka po dovolených s polopenzí, které zaujímaly 24procentní podíl. Dovolenou bez zajištěné stravy pak v letní sezóně preferovalo 18 procent turistů a šest procent cestovatelů mělo zajištěné pouze snídaně.

Turisté se nejčastěji (40 procent) ubytovávali ve tříhvězdičkových hotelech. Čtyřhvězdičkové hotely volilo 29 procent turistů a pětihvězdičkové sedm procent cestovatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy