Češi zájezdy a letenky do Paříže hromadně neruší, říkají prodejci

ČTK ČTK
16. 11. 2015 15:20
Tuzemské cestovní kanceláře omezí na nejbližší dobu nabídku zájezdů do Paříže. Letenku do francouzské metropole zatím po pátečních útocích stornovaly nebo změnily jen desítky lidí. Někteří cestující nechtějí v Paříži ani přestupovat, jiní zřejmě omezí i cesty do Londýna či Madridu, vyplývá z ankety.
Foto: Reuters

Praha - Zatím jen desítky lidí po pátečních útocích v Paříži stornovaly či změnily rezervaci své letenky do francouzské metropole. Tuzemské cestovní kanceláře nabídku zájezdů do Paříže na nejbližší dobu omezí. Čedok v sobotu jeden letecký zájezd zrušil. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů a letenek.

"Nabídka eurovíkendů do Paříže bude ze strany cestovních kanceláří v nejbližší době omezena, dokud se situace alespoň částečně neuklidní," uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. Počty zrušených zájezdů do Paříže ze strany klientů jsou podle ní pouze v jednotkách osob.

Čedok zatím zrušil jeden zájezd do francouzské metropole. "Zájezd do Paříže v termínu 14. - 17. listopadu jsme umožnili klientům zrušit. Ti mají nyní možnost si vybrat zájezd v jiném termínu, případně zájezd do jiné destinace. O svoje peníze tak nepřijdou," řekl mluvčí cestovní kanceláře Hynek Špinar.

"Páteční teroristické útoky v Paříži budou mít jednoznačně vliv na prodej eurovíkendů - právě teď vrcholí nákup pobytů zaměřených na adventní návštěvy evropských velkoměst. Předpokládáme, že zájem o eurovíkendy v Paříži poklesne, ale vše se bude odvíjet od dalšího dění v zemi," dodala ředitelka portálu Dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Letecké společnosti zaznamenaly na zákaznických centrech zvýšený počet dotazů zejména v sobotu. "V neděli už počet volajících opadl," řekl mluvčí Českých aerolinií Daniel Šabík s tím, že i v sobotu šlo o jednotky lidí, kteří rušili lety do Paříže. Další lidé nicméně využili možnost změny termínu odletu, dodal mluvčí.

Právo na bezplatnou změnu data odletu mají po celý týden všichni cestující, kteří mají zakoupené letenky do francouzské metropole, uvedla Vladimíra Dufková, mluvčí Travel Service, který na základě codeshareové spolupráce prodává na lety ČSA letenky. Ani soukromý Travel Service podle ní nezaznamenal v souvislosti s pařížskými útoky žádný mimořádný nárůst rušení letenek.

"Air France umožňuje změnu termínu cesty do Francie. Pro odlety do 22. listopadu je možnost přeložení cesty do 15. prosince. Ostatní aerolinky umožňují změny jen v rámci tarifních podmínek, ve většině případů se přitom jedná o nevratné a neměnné letenky," uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

"Dotazů souvisejících s útoky v Paříži stále přibývá. I dnes zodpovídáme dotazy na možnosti zrušení nebo přeložení cesty. Někteří cestující nechtějí v Paříži ani přestupovat," dodal Trejbal.

Zostřené bezpečnostní opatření na pařížských letištích se podle mluvčí pražského letiště Mariky Janouškové projevilo na několikaminutových zpožděních příletů z Francie. Zvýšená bezpečnostní opatření v současnosti platí i v Praze, pro cestující je ale důležité, že tyto procedury neprodlouží čas nutný k odbavení, a není proto nutné pro příchod na letiště počítat s delší časovou rezervou, dodala mluvčí. Od středy by měly být opět památky, muzea i obchody ve francouzské metropoli otevřeny.

"Vedle propadu zájmu o Paříž bude řada klientů z důvodu bezpečnosti zvažovat také to, jestli cestovat i do dalších evropských metropolí jako jsou Londýn nebo Madrid. Pokles zájmu naopak nepředpokládáme u blízkých okolních destinací jako Vídeň, Budapešť nebo Drážďany, kam tisíce Čechů v období adventu jezdí na vánoční trhy," dodala Sedlmajerová.

 

Právě se děje

Další zprávy