Za fair trade výrobky zaplatili Češi rekordních 174 milionů

ČTK ČTK
26. 8. 2014 13:19
Nejpopulárnější fair trade potravinou je v Česku káva. Na rozdíl od západní Evropy tu chybějí banány nebo řezané květiny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha  - Češi si loni koupili fair trade výrobky za rekordních 174 milionů korun. V roce 2005 lidé za "spravedlivé" produkty v Česku utratili jen tři miliony. Nejprodávanějším výrobkem v této oblasti je káva. Uvedla to společnost Fairtrade Česko a Slovensko.

"Významným momentem pro rozvoj fair trade u nás byla proměna struktury trhu s fairtradovými výrobky. Fair trade, který byl původně doménou specializovaných obchodů s biopotravinami a zdravou výživou, se postupně dostává do supermarketů a kavárenských řetězců," říká ředitelka Fairtrade ČS Hana Chorváthová.

Nejpopulárnějším produktem v této oblasti je v Česku káva. Loni se jí prodalo 142 tun v hodnotě 100 milionů korun, což odpovídá 14 milionům vypitých šálků fairtradové kávy. Za takovým úspěchem kávy stojí především společnosti Tchibo a Starbucks, ale i tři české pražírny kávy se známkou Fairtrade - Mamacoffee, Volkafé a Fair&Bio.

Faitrade banány zatím v Česku chybí

K dalším nejoblíbenějším fairtradovým produktům patří výrobky z bavlny, kakao, čokoláda a čaj. V západoevropských zemích tvoří velký podíl na prodeji banány a řezané květiny se známkou Fairtrade. V ČR jsou tyto produkty zatím nedostupné.

S pojmem fair trade (spravedlivý obchod) se podle průzkumu Institutu evaluací a sociálních analýz (INESAN) z letošního roku setkalo již 52 procent lidí v Česku. Je to o 13 procentních bodů víc než před třemi lety. Tři pětiny dotázaných jsou přesvědčeny o tom, že svými nákupy mohou pomoci výrobcům z rozvojových zemí.

Čechy původ zboží zajímá

Z výsledků průzkumu vyplynulo, že dvě třetiny respondentů zajímá, odkud pocházejí výrobky, které si kupují. To je o osm procentních bodů víc než v roce 2011.

"K tomuto nárůstu přispívá také veřejná diskuse o původu potravin, kdy řada lidí dá přednost právě fairtradovým výrobkům, u kterých vědí, odkud pocházejí a za jakých podmínek byly vyrobeny," říká vedoucí výzkumu institutu Jiří Remr. Podle výzkumu má zájem o nákup fairtradových výrobků 34 procent respondentů.

Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky spravedlivou odměnu za jejich práci. Pěstitelé a řemeslníci v rámci fair trade dostávají za svou práci takovou výkupní cenu, která odpovídá nákladům na výrobu a zaručuje jim důstojný život.

 

Právě se děje

Další zprávy