Češi, vypijte si své pivo sami. Polští rolníci protestují

ČTK ČTK
22. 12. 2014 16:11
Polsko si na české kontroly musí stěžovat u Evropské komise, myslí si někteří polští zemědělci. Kontroly podle nich byly účelové. Nekupujte české zboží, vzkázali Polákům nespokojení rolníci.
České zboží nekupujte, vyzývají rolníci Poláky. Ilustrační snímek.
České zboží nekupujte, vyzývají rolníci Poláky. Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Varšava - Polští rolníci dnes kritizovali ministra zemědělství Marka Sawického za to, že se v Bruselu minulý týden dohodl s českým protějškem na smírném uzavření sporu o české kontroly, údajně speciálně zaměřené na polské potraviny. Podle Protestního výboru rolníků a výrobců vepřového si měl Sawicki na české kontroly stěžovat v Evropské komisi. Hodlají prý tak učinit sami rolníci, uvedl server onet.pl.

"Nemůže tomu být tak, že jedna země Evropské unie provádí účelové kontroly vůči druhé členské zemi, které jsou naprosto neodůvodněné a které by se uskutečňovat neměly. EU má pravidla, kterými by se měli řídit všichni. Nelze tolerovat svévoli, jaké se dopouštějí Češi," prohlásil předseda výboru Pawel Augustyn.

Kontroly prý nebyly prvním opatřením českých úřadů proti polským vývozcům, a tak měla následovat stížnost k Evropské komisi. "Mělo se to vyřídit oficiálně, a ne jaksi zamést pod koberec. Nevíme, zda je to vyřešené, anebo nevyřešené, ani jaké ztráty jsme při vývozu utrpěli," řekl podle polského webu Augustyn a dodal, že jestli Sawicki stížnost do Evropské komise nepošle, učiní tak sami rolníci.

Polské ministerstvo zemědělství dnes sdělilo, že podle dostupných údajů se české kontroly polských potravin nevymykaly kontrolám potravin z jiných států, a tak Sawicki případ považuje za uzavřený, nedojde-li k dalším incidentům. Ministerstvo dodalo, že vývoz polských potravin na český trh neustále roste: loni dosáhl výše 1,3 miliardy eur (asi 35,8 miliardy korun), letos může přesáhnout 1,4 miliardy eur (asi 38,6 miliardy korun). Po Německu a Británii je Česko třetím největším odběratelem polských potravin.

Vypijte si své pivo sami

Nicméně výbor se podle Augustyna hodlá po Novém roce setkat se zástupci dalších rolnických organizací a odborů. "Chceme situaci monitorovat, abychom nepřipustili, že by problém přestal v médiích žít, dokud nebude oficiálně vyřešen," řekl. Soudí, že kontroly byly zavedeny schválně před vánočními svátky, aby odradily české spotřebitele od nákupu polského zboží v tomto období hektických nákupů.

Zástupci výboru také apelovali na Poláky, aby o svátcích nekupovali české zboží a rolníci české stroje. Na internetu spustili akci "Češi, vypijte si své pivo sami!" Polské úřady prý nezareagovaly s dostatečnou razancí a česká vysvětlení jsou nepřijatelná.

Marek Sawicki 15. prosince českým novinářům po setkání s českým kolegou Marianem Jurečkou řekl, že polská strana považuje spor s ČR okolo údajně příliš přísných českých kontrol potravin dovážených z Polska za uzavřený. Na Evropskou komisi se Varšava obracet nebude, evropské právo a pravidla jednotného trhu by ale měla být základem, jak řešit podobné případné spory v budoucnosti.

"Neočekával jsem, že by ten spor měl někam gradovat, opravdu si stojíme za prací našich dozorových orgánů. Polské potraviny a dovozci nebyli zatíženi intenzivnější kontrolou ve vztahu k objemu dovozu," komentoval výsledek schůzky Jurečka.

Sawického původně pobouřilo české nařízení, které mělo údajně požadovat bedlivější kontroly potravin z Polska než z dalších zemí. Česká strana možnou diskriminaci polských producentů od počátku popírala. Jurečka poté poslal Sawickému podklady dokládající to, že inspekce neprověřovaly polské potraviny více než dovoz z jiných zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy