Obchody hlásí obří zájem o outdoorové vybavení. Pomoc Ukrajině vyprodala i lékárny

Johana Kofroňová Johana Kofroňová
4. 3. 2022 13:26
Obchody v Česku hlásí v posledním týdnu velký nárůst nákupů outdoorového vybavení jako jsou spací pytle, karimatky, lékárničky nebo krabičky poslední záchrany. Češi více nakupují i trvanlivé potraviny, léky a obvazové materiály. Trend souvisí s humanitární pomocí Ukrajině, které se lidé snaží pomoci kvůli ruské agresi. Úřady i humanitární organizace však nyní vyzývají spíše ke koordinované pomoci.
Z budovy Skautského institutu, nečekaně přeplněné humanitární pomocí, se při nakládání aut na Ukrajinu posílaly spacáky i oknem.
Z budovy Skautského institutu, nečekaně přeplněné humanitární pomocí, se při nakládání aut na Ukrajinu posílaly spacáky i oknem. | Foto: Lukáš Bíba

Nárůst objednávek s vybavením do přírody je podle společnosti Upgates, která monitoruje data z 1300 e-shopů, až trojnásobný oproti průměrným hodnotám v posledním měsíci. "Máme zprávy, že některé z českých e-shopů narážejí na své limity ve smyslu skladových zásob tohoto typu zboží," uvedl obchodní ředitel společnosti Martin Pech. 

Nárůst prodeje outdoorového vybavení potvrzují i e-shopy Mall.cz a Alza.cz. Oba prodejci zároveň uvádí, že zásoby zboží na skladech stále mají. Pavla Hobíková, mluvčí společnosti Mall.cz uvedla, že nejvíce vzrostl prodej kanystrů, elektrocentrál a vysílaček.

Obchodní řetězec Albert pak podle ředitele komunikace Jiřího Marečka zaznamenal i větší počet prodaných suchých potravin, dětské výživy a plen, ale i mýdla nebo zubní pasty. Podle Marečka je lidé darují na humanitární účely. Společnost Upgates uvádí, že prodej trvanlivých potravin a hotových jídel  stoupl ve sledovaných obchodech o 70 procent. 

Nárůst nákupů zdravotnického materiálu, jako jsou základní léky a obvazové materiály, zaregistroval i řetězec Benu lékáren. "Nárůst kopíroval seznamy, které uváděly potřebné produkty," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí Veronika Lucká Loosová. Trojnásobné zvýšení tržeb obinadel, náplastí na popáleniny i jiného obvazového materiálu, léků na bolest a proti zánětům. 

Nárůst prodeje analgetik i léků proti horečce potvrzuje i Michal Petrov, mluvčí sítí lékáren Dr.Max. "Je pravděpodobné, že zvýšený zájem mimo jiné souvisí se snahou lidí sestavovat vlastní humanitární balíčky - s tím se také někteří klienti našim magistrám svěřují. Ale také určitě hraje roli snaha předzásobit se," dodává Petrov.

Ministerstvo zdravotnictví ovšem žádá občany, aby léky nevykupovali a využili raději možností organizované pomoci. 

Češi vybrali v humanitárních sbírkách více než miliardu korun. Neziskové organizace vyzývají k organizované pomoci. Web PomáhejUkrajině.cz zaštiťuje nabídky pomoci tak, aby došlo k jejich maximálnímu využití. 

 

Právě se děje

Další zprávy