Češi vydělávají více než před rokem. Průměrná mzda vzrostla, firmy lákají nové zaměstnance

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 4. 12. 2015 9:31
Průměrná mzda stoupla ve třetím čtvrtletí takřka o čtyři procenta na 26 072 korun. Výrazněji přidávaly zaměstnancům firmy, které se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Medián mezd dosáhl 22 531 korun.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Martina Křížová

Praha – Průměrná mzda stoupla ve třetím letošním čtvrtletí na 26 072 korun, což je o 944 korun (3,8 procenta) více než ve stejném období loňského roku. Po odečtení inflace se reálně zvýšila o 3,4 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

"To je hodnota, na kterou se dlouho čekalo. Spekulace o tom, že by mzdy měly růst rychleji, se tady objevovaly už dlouho. Přesto výsledky doposud byly spíše sporadické. Nyní se ukázalo, že mzdy začaly opravdu výrazně růst," říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Výrazněji rostly výdělky v podnikatelské sféře – o 3,8 procenta (reálně o 3,4 procenta). V nepodnikatelské sféře stoupla průměrná mzda o 3,5 procenta (reálně o 3,1 procenta).

"Lze očekávat, že to byl nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, který nutí firmy k ostřejší konkurenci na trhu práce, k přetahování zaměstnanců a nabídce vyšších mezd," říká k vyššímu růstu mezd ve firemním sektoru Dalibor Holý z Českého statistického úřadu.

Proti druhému čtvrtletí letošního roku vzrostla průměrná mzda – po očištění od sezónních vlivů – o 0,8 procenta.

Do průměrné hrubé mzdy se počítají výdělky před zdaněním a povinnými odvody, včetně příplatků za přesčas, odměn, náhrad mzdy a podobně. Podle statistiků mají zhruba dvě třetiny zaměstnanců mzdu nižší, než je celostátní průměr.

Medián mezd dosáhl 22 531 korun. Oproti stejnému období loňského roku je vyšší o 3,9 procenta. Muži přitom vydělávají výrazně více (24 759 korun) než ženy (20 014 korun).

Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed jejich pomyslné řady. To znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. Tento ukazatel je tedy méně zkreslený případnými extrémně vysokými či nízkými hodnotami než průměr.

Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo ve třetím čtvrtletí letošního roku mzdu mezi 11 145 a 41 753 korunami. Před rokem se rozpětí pohybovalo mezi 10 457 a 40 326 korunami, spodní hranice tak vzrostla o 6,6 procenta a horní o 3,5 procenta.

Nejrychleji rostly platy v hotelích a restauracích

"Rostoucí ekonomika a nedostatek zaměstnanců od řidičů a dělnických profesí po manažery a IT odborníky nutí firmy být atraktivnější pro současné i budoucí zaměstnance. Na jedné straně si potřebují udržet stávající zaměstnance a kvůli rostoucím zakázkám nabrat nové, na druhou stranu stále pozorujeme ve firmách tlak na náklady a neochotu kohokoli přeplácet," říká k rostoucím mzdám Andrea Linhartová Palánová, odbornice na řízení lidských zdrojů, PwC ČR.

Co se jednotlivých oborů týče, výrazně si přilepšili například lidé zaměstnaní ve stavebnictví. "Nejenže nabírá více lidí, ale zároveň s tím i mzdy rostly poměrně rychle. Meziročně o 5,3 %. Letos se mu dařilo na výbornou, probudilo se z dlouhodobé krize a tak přidávání na mzdách se dalo očekávat," říká Michal Kozub.

Nebyl to ale největší procentní růst. Ten si připsala oblast ubytování a restaurací. Zde mzdy rostly o 7,4 procenta. "Dlužno ale podotknout, že mzdy jsou zde velmi nízké. Průměrná mzda je pouhých 15 060 korun. Takže i poměrně velký procentní nárůst může znamenat reálně spíše malou absolutní hodnotu," dodává Kozub.

 

Právě se děje

Další zprávy