Češi vloni spotřebovali méně potravin, hlavně kvůli zdražení

ČTK ČTK
1. 8. 2014 10:05
V Česku v loňském roce klesla spotřeba masa, sýrů a tvarohů. Také másla se prodalo méně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Galerie Teplice

Praha - Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Lidé přitom za potraviny a nápoje zaplatili v loňském roce téměř o tři procenta více, než v roce 2012.

Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.

Spotřeba potravin živočišného původu vyjádřená ve stálých cenách klesla loni meziročně o 3,1 procenta, u rostlinných potravin nepatrně vzrostla o 0,1 procenta. "Vývoj spotřeby potravin v roce 2013 koresponduje s vývojem kupní síly obyvatelstva," stojí v dokumentu.

Čisté peněžní příjmy domácností se meziročně snížily o 1,1 procenta. Jejich spotřební výdaje přitom vzrostly o 1,7 procenta.

Maso jíme méně často

Lidé loni omezili především konzumaci masa a masných výrobků o 4,4 procenta na 74 kilogramů na osobu. Nejvíce (o desetinu) klesla spotřeba hovězího, jedlo se však méně i drůbeže a vepřového. Podle ÚZEI pokles souvisí s růstem cen. Meziročně totiž podražily všechny druhy masa i výrobků z něj.

Čerstvých mléčných výrobků se snědlo o 1,7 procenta více než předloni, naopak spotřeba sýrů a tvarohů klesla o tři procenta. Méně než v roce 2012 snědli Češi i másla. Také u mléčných výrobků ceny vzrostly, ne však tak výrazně jako u masných produktů.

Potraviny, u nichž došlo k největšímu snížení spotřeby

Hovězí maso 8,1 kg 7,3kg 90,1%

Drůbež 25,2 kg 23,7kg 94%

Sýry a tvarohy 16,8kg 16,3kg 97,0%

Cukr 34,5 kg 33,0 kg 95,7%

Brambory 68,6 kg 65,5 kg 95,5%

(Tabulka obsahuje v prvním sloupci údaje o celkové roční spotřebě v roce 2012, ve druhém spotřebu v loňském roce. Třetí číslo je meziroční index.)

Zdroj: Radek Pecák

Snížila se také spotřeba másla a sádla, které výrazně podražily. Naopak, u rostlinných jedlých tuků a olejů konzumace vzrostla. Naopak vyšší než o rok dříve byla spotřeba vajec a ryb. Zatímco vejce zlevnila, cena ryb rostla.

Co se týče rostlinných produktů, spotřeba obilovin stagnovala při velmi mírném růstu spotřebitelských cen. I přes výrazný růst cen jablek se zvýšila spotřeba ovoce mírného pásu, navzdory zdražení rostla spotřeba také u tropického ovoce a zeleniny. Naopak výrazné zdražení brambor přineslo takřka pětiprocentní pokles jejich konzumace.

Ceny vzrostly o 4,9 procenta

Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů loni vzrostly o 4,9 procenta. Zatímco nominální výdaje za ně se zvýšily o 2,8 procenta, snížily se reálné výdaje za tuto skupinu o dvě procenta.

"Důsledkem tohoto vývoje bylo zvýšení podílu vydání za potraviny a nealkoholické nápoje na celkových vydáních domácností na 20,2 procenta," uvedl ÚZEI. Tento podíl přitom od roku 1990 klesal, v posledních dvou letech recese české ekonomiky však mírně stoupá.

Lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v roce 2013 ročně v průměru zhruba 24 444 Kč na osobu, meziročně bezmála o tři procenta více. Více než čtvrtina výdajů za potravinářské zboží připadla na maso a masné výrobky.

 

Právě se děje

Další zprávy