Češi věří domácí ekonomice. Nejvíce v osmnáctileté historii měření

ČTK ČTK
28. 12. 2015 10:10
ČSÚ měří důvěru lidí a firem v domácí ekonomiku od ledna 1998. Silná spotřebitelská důvěra prý koresponduje s pozitivními zprávami z ekonomiky, včetně klesající nezaměstnanosti a rostoucí zaměstnanosti a mezd. Tento trend rostoucí důvěry by měl vydržet přinejmenším i v prvních měsících roku 2016.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Důvěra v českou ekonomiku se v prosinci zvýšila o 0,6 bodu na 11,7 bodu. Optimismus vzrostl více mezi spotřebiteli, jejich důvěra se dostala na nejvyšší úroveň za historii měření, tedy od počátku roku 1998. U podnikatelů se důvěra zvýšila jen mírně. Velmi mírně stoupla důvěra také v meziročním srovnání. Informoval o tom Český statistický úřad.

Statistici v průzkumu zjišťují, jak podnikatelé a spotřebitelé odhadují budoucí vývoj své ekonomické situace. Rozdíl mezi pozitivním a záporným hodnocením v procentech je takzvané konjunkturální saldo. U podnikatelů z listopadové hodnoty 13,1 bodu stouplo v prosinci na 13,3 bodu. V případě spotřebitelů se ukazatel zvýšil ze třech bodů na pět.

"Důvěra spotřebitelů v ekonomiku ČR vykázala za prosinec svoji historicky vůbec nejpříznivější úroveň," uvedl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

ČSÚ vede srovnatelnou časovou řadu od ledna 1998. Lze tedy podle něj bezpečně říci, že čeští spotřebitelé ekonomice důvěřují nejvíce za posledních takřka 18 let. Růst spotřebitelské nálady ke konci roku je poměrně častý jev. Je spojen s výplatou například třináctých platů ve státní sféře a různých celoročních bonusů ve sféře podnikatelské.

Růst a optimismus má pokračovat

"Je to nepochybně dobrá zpráva, která dává tušit, že si česká ekonomika i v posledním čtvrtletí letošního roku udržela velmi vysoké tempo růstu," doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Silná spotřebitelská důvěra koresponduje podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče s pozitivními zprávami z ekonomiky, včetně klesající nezaměstnanosti a rostoucí zaměstnanosti a mezd. Tento trend rostoucí důvěry by měl podle něj vydržet přinejmenším i v prvních měsících roku 2016.

Z jednotlivých podnikatelských oblastí stoupla důvěra jen ve vybraných odvětvích služeb, v průmyslu se meziměsíčně nezměnila a ve stavebnictví a obchodu klesla.

Spotřebitelé se oproti listopadu méně bojí zhoršení celkové ekonomické situace a jejich vlastní finanční situace. "Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se v meziměsíčním srovnání snížily," uvedl ČSÚ. Úmysl spotřebitelů spořit se téměř nezměnil, stejně jako obavy lidí z růstu cen.

Před rokem činil souhrnný indikátor důvěry 11,6 bodu, což je o desetinu bodu níže než nyní. Důvěra podnikatelů proti loňskému prosinci klesla o půl bodu a u spotřebitelů, u kterých byl loni indikátor důvěry 2,8 bodu, se zvýšila o 2,2 bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy