Češi uvařili rekordní množství piva. Více už ho ale nevypili, pomohl silnější vývoz

Michal Šenk Michal Šenk
7. 4. 2016 10:15
Produkce tuzemských pivovarů loni stoupla na 20,1 milionu hektolitrů - nejvíce v historii. Výrobu táhl především export, vyvezlo se rekordních 4,1 milionu hektolitrů. Průměrný Čech loni vypil o litr méně než před rokem. Pokračuje i pokles spotřeby piva v restauracích a hospodách.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Tuzemské pivovary loni uvařily nejvíce piva v historii – 20,1 milionu hektolitrů, což je o 2,2 procenta více než v roce 2014. Statistiku dnes zveřejnil Český svaz pivovarů a sladoven.

Loňský růst produkce táhl export. Spotřeba v samotném Česku sice zůstává dlouhodobě na světové špičce, ale už několik let stagnuje. Každý obyvatel loni vypil v průměru 143 litrů piva – o litr méně než před rokem.

"Tuzemská produkce se držela na předloňské úrovni a ani loni se nevrátila nad úroveň před zvýšením spotřební daně," říká předseda svazu František Šámal.

„Dál klesala spotřeba výčepního piva, naopak vzrostla spotřeba ležáků. Loni se tak křivky spotřeby poprvé téměř setkaly a vyrovnaly na úrovni 47 procent trhu,“ upřesňuje Šámal. Zbylých šest procent trhu připadá na různé speciály.

Pokračuje pokles spotřeby piva v restauracích, hospodách a dalších podnicích. Podíl tohoto prodeje loni klesl z 41 na 40 procent, zbytek tvoří balené pivo prodávané v obchodech, na němž mají pivovary zpravidla nižší marže než v pohostinství.

Výroba nealkoholického piva meziročně stoupla na 546 tisíc hektolitrů, růst o pět procent je pokračováním dlouhodobějšího trendu.

Vývoz českého piva loni stoupl na rekordních 4,14 milionu hektolitrů, meziročně o více než 13 procent. Nejvíce se na tom podílely sousední země – Slovensko a Německo. „Rusko sice zůstalo největším spotřebitelem českého piva mimo země Evropské unie, export byl ale v loňském roce ovlivněn ruským embargem a výrazným propadem kurzu rublu,“ připomíná Šámal.

Dovoz zahraničního piva do Česka sice vzrostl o 7,3 procenta na 312 tisíc hektolitrů, ale co do poměru tuzemské spotřeby a dovozu zůstává na nejnižší úrovni v Evropě.

Většina látek v pivu je zdraví prospěšná, pomáhá taky trávení, říká profesor Pavel Dostálek, který pivo zkoumá vědecky. České pivo je podle něj unikátní tím, že je vyrobené z přírodních surovin. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy