Levné létání pomalu končí. Ceny letenek budou letos růst, loni byl zájem rekordní

ČTK ČTK
13. 1. 2020 13:12
Češi v loňském roce opět více létali, prodej letenek vzrostl oproti roku 2018 o více než sedm procent. Největší zájem je o letenky u nízkonákladových společností. Podle prodejců letenek ovšem letos mohou letenky zdražit, což může ovlivnit i zájem o létání. 
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Lukáš Bíba

Loni patřily k nejoblíbenějším spoje do Paříže, Londýna či Amsterdamu, roste však zájem i o exotické destinace. 

Největší zájem o letenky byl zejména na jaře. Letenkový portál Letuška.cz, který provozuje společnost Asiana, zaznamenal v první polovině roku nárůst prodejů až o 14 procent. Ve druhé polovině roku byly prodeje o něco slabší.

Velký zájem během jarních měsíců potvrdilo i konkurenční Student Agency. Zákazníci si totiž letenky kupují často s několikaměsíčním předstihem. Na podzim byly v kurzu naopak dražší letenky do dálkových destinací.

Růst prodejů loni neohrozilo ani nucené odstavení problémových Boeingů 737 MAX. Loňská letecká nehoda a následné uzemnění všech letounů Boeing 737 MAX krátkodobě ovlivnilo zájem o letenky. Letouny byly celosvětově odstaveny po dvou nehodách v Malajsii a Etiopii.

Podle ředitelky letenkového oddělení Student Agency Věry Janičinové sice březnová nehoda v Etiopii mírně prodeje letenek ovlivnila, v celkových ročních prodejích se však problémy neprojevily.

Ze San Franciska do Prahy za 450 tisíc

Průměrná cena letenek se naopak loni příliš nezměnila. U Student Agency  činila v roce 2019 9500 korun. Oproti roku 2010 je ovšem průměrná cena přibližně o 2000 korun nižší. Důvodem ke snižování cen je především stoupající počet linek obsluhovaných nízkonákladovými dopravci.

O tyto spoje byl velký zájem i loni, podle Student Agency se prodej těchto letenek meziročně zvýšil o osm procent, na některých linkách, například mezi Prahou a Paříží dokonce o 40 procent. "Předpokládáme, že tento trend bude pokračovat i na začátku nového desetiletí," podotkla Janičinová.

Zájem o nízkonákladové lety potvrdil i šéf Letuška.cz Josef Trejbal, ceny více než 80 procent prodaných letenek u portálu se pohybovaly do 4000 korun. Naopak nejdražší letenka ze San Franciska do Prahy stála 450 000 korun.

V příštím roce ovšem může cenu letenek ovlivnit několik faktorů. Podle Trejbala může ke zdražení vést zejména neustávající krize s odstavením Boeingů nebo zvyšující se ekologické tlaky. "Cestujícím doporučujeme s nákupem letenek pro letošní rok neotálet," dodal.

Video: Letenky můžou být ještě levnější, umíme najít spoje jako nikdo na světě, tvrdí Dlouhý

Vymyslet algoritmus, aby našel to nejlepší spojení, je obrovský oříšek, který my rozlouskneme, věří zakladatel Kiwi.com Oliver Dlouhý. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy