Češi si v lednu připlatili za potraviny a tabák. Zdražování bytů ale zpomalilo

ČTK ČTK
12. 2. 2021 9:33
Spotřebitelské ceny v lednu pošesté za sebou zpomalily meziroční růst, tentokrát na 2,2 procenta z prosincových 2,3 procenta. Nejvíce to ovlivnily ceny za bydlení. Proti loňskému lednu výrazně zdražil alkohol a tabák, naopak znovu zlevnily poštovní služby a telekomunikace. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Václav Kahoun

"Ceny elektřiny přešly z prosincového růstu o 2,5 procenta v pokles o 1,4 procenta v lednu a ceny zemního plynu byly meziročně nižší o 4,7 procenta," uvedli statistici. Zvyšování cen nájemného z bytu zpomalilo na 1,3 procenta a poplatky za svoz odpadků byly meziročně vyšší o 3,8 procenta, zatímco v prosinci to bylo více než 12 procent.

Ve srovnání s loňským lednem platili lidé zhruba o devět procent více za alkoholické nápoje a tabák. Vybavení pro domácnost včetně přístrojů a spotřebičů zdražilo o tři procenta, podobně vzrostly také ceny výrobků a služeb pro osobní péči. Dražší bylo také vodné a stočné. Pošta a telekomunikace naopak zlevnily o 1,2 procenta.

"Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,9 procenta a ceny služeb o 2,6 procenta," dodali statistici.

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v lednu vzrostly o 1,3 procenta. Zdražily především potraviny, nápoje a tabák. Méně se platilo za elektřinu a zemní plyn.

 

Právě se děje

Další zprávy