Češi si přestali mlít rohlíky doma. Zisk ze strouhanky je ale malý, zoufá si Agrofert

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 12. 2019 16:28
Prodej strouhanky v posledních pěti letech stoupl o více než 60 procent. Informovala o tom společnost Agrofertu, pod kterou spadají velké pekárny Penam a United Bakeries, jež mají na trhu se strouhankou většinový podíl. Nejvíc se tohoto produktu prodá před Vánocemi, naopak nejméně v lednu. Za nárůstem nejspíš stojí to, že si lidé méně melou rohlíky doma.
Foto: ČTK

V roce 2014 prodaly firmy Agrofertu 2563 tun strouhanky, loni její prodej vzrostl na 4108 tun. "Prodej strouhanky už několik let po sobě roste a také letos očekáváme další meziroční nárůst. Zároveň s tím ale narážíme na kapacitu její výroby, a to v rámci celé divize pekáren," uvedl člen představenstva koncernu Jaroslav Kurčík. Koncern strouhanku vyrábí v pekárnách v Brandýse nad Labem a v Plzni.

Důvodem je podle něj nízká cena strouhanky a probíhající restrukturalizace pekáren. "Neodpovídající marže zároveň neumožňuje do další výroby investovat a rozšiřovat ji ve stávajících pekárnách." Pekárny patří stejně jako celý holding Agrofert do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Nejvíc strouhanky se prodá v období před Vánocemi, kdy se národ připravuje na kapra v trojobalu. "Naopak v lednu prodej strouhanky pravidelně prudce klesá, loni to bylo na zhruba třetinovou hodnotu prodeje v prosinci," dodal Martin Dolský z Penamu.

Strouhanka se vyrábí z rohlíků s nižším obsahem tuku, které se pečou speciálně pro její přípravu. Podle Terezy Skrbkové z řetězce Albert roste zájem o strouhanku kolem Velikonoc a Vánoc.

"Zákazníci v našich obchodech najdou také již předpřipravená balení rohlíků z předešlého dne. Pečivo je baleno po deseti kusech za cenu deset korun a je určeno hlavně k domácí výrobě strouhanky. Zákazníci využívají toto balení také při přípravě knedlíků či nádivek. Balení po deseti také předchází plýtvání potravinami," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy