Češi si neumí užít volna, dvě třetiny na dovolené pracují

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
7. 7. 2014 12:59
Čtvrtina Čechů řeší práci během dovolené intenzivně. Jen třetina si během roku vybere všechno volno, na které má nárok.
Kdy zavolá šéf? Ilustrační snímek.
Kdy zavolá šéf? Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Dvě třetiny Čechů během dovolené řeší i pracovní záležitosti, čtvrtina pak intenzivně. Takřka tři čtvrtiny tuzemských turistů preferují kratší dovolené, do dvou týdnů v kuse. Mimo letní prázdniny si hlavní dovolenou vybírají tři z deseti zaměstnanců, nejvíce v září. To jsou hlavní závěry průzkumu pracovního portálu Jobs.cz.

"Většina lidí je už celkem dlouho zvyklá na to, že jim kolegové nebo obchodní partneři mohou v pracovních záležitostech zavolat v podstatě kdykoliv," říká analytik Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský. Masové rozšíření smartphonů a tabletů podle něj ještě více proměnilo způsob trávení volna, když lidé jsou „online“ takřka neustále. "Skutečně 'vypnout' a užít si dovolenou dnes dokáže jen malá část lidí," dodává Dombrovský.

Třiasedmdesát procent lidí volí dovolenou do dvou týdnů v kuse, volno delší než tři týdny vcelku si bere jen 13 procent zaměstnanců.

Červenec = dovolená

Obliba dovolených mimo tradiční termíny během letních prázdnin je podle průzkumu na vzestupu, převážná část českých zaměstnanců však má vydatnější odpočinek od pracovních povinností stále spojen především s červencem. Svou hlavní dovolenou si výhradně v tomto měsíci letos vybírá 31 procent lidí. Dalších 17 procent volí čas na přelomu července a srpna. Pouze v srpnu svou hlavní dovolenou prožije 22 procent lidí. Další v pořadí obliby je září s 11procentním podílem. Plných 13 procent lidí si letos hlavní dovolenou vybírá mimo letní měsíce.

"Češi poměrně často volí krátké, rozdrobené dovolené. V evropském kontextu se tuzemský přístup poněkud vymyká, v řadě zemí jsou nejběžnější třítýdenní i delší dovolené v kuse. Výsledkem české dovolenkové askeze je mimo jiné fakt, že pouze necelá třetina zaměstnanců si během roku vybere všechno volno, na které má nárok," dodal Dombrovský.

 

Právě se děje

Další zprávy