Češi se nebojí utrácet, tržby obchodníků stoupají. Nejrychleji rostou e-shopy

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 11. 2015 10:00
Tempo růstu maloobchodních tržeb v září opět zrychlilo, uvedl Český statistický úřad. Meziročně se zvýšily o 6,3 procenta, ve srovnání se srpnem rostly o 1,7 procenta. Podle ekonomů je tento výsledek jeden z nejlepších v tomto roce a vypovídá o tom, že se lidé zhoršení své ekonomické situace bojí stále méně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Česká ekonomika nepřichází ani ve třetím čtvrtletí o jeden ze zdrojů rychlého růstu. Tuzemské domácnosti nakupovaly i po skončení letních prázdnin výrazně více než loni. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Tržby maloobchodních prodejců v září rostly - bez započítání nákupů aut - meziročně o 6,3 procenta. "To je příznivé zrychlení představuje oproti 3,3 procenta v srpnu," říká hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Upozorňuje, že jde o jeden z rychlejších meziročních růstů v tomto roce a je nad průměrem za celý letošní rok.

Před očištěním o počet pracovních dní, kterých bylo letos v září o jeden méně než loni, rostly maloobchodní tržby o 5,1 procenta. Oproti letošnímu srpnu stouply o 1,7 procenta.

Lidé utráceli více ve všech sortimentech zboží - to znamená za potraviny, nepotravinářské zboží i za pohonné hmoty. Neočištěné tržby za prodej potravin stouply meziročně o 4,6 procenta, u nepotravinářského zboží o 5,5 procent a u pohonných hmot o 5,3 procenta.

Potraviny nezdražují

Za větší nákup potravin podle analytika Home Credit Michala Kozuba mohou hlavně jejich nízké ceny. "Potraviny rozhodně nezdražují a to na spotřebitele působí optimisticky. Jde totiž o položky, které nakupují každodenně, a tak jejich ceny citlivě vnímají a podle toho se i rozhodují o nákupech," říká.

Nadále nejvíce rostou nákupy přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby - tržby tu meziročně stouply o 17,2 procenta. "Spotřebitelé e-shopům věří, nakupují zde rádi. A také jejich různorodost roste, takže lidé nakupují i zboží, které dříve nakupovali jen v kamenných prodejnách," myslí si Kozub.

Za kulturu, sport a rekreaci utratili lidé o 10,3 procenta více, za počítačové a komunikační zařízení o 10,2 procenta více a za výrobky pro domácnost o 6,1 procenta více. Tržby za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží stouply o 4,9 procenta. Za oděvy a obuv zaplatili spotřebitelé v září o procento více než loni.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které statistici evidují samostatně, se ve srovnání s loňským rokem po očištění o kalendářní vlivy zvýšily o 14,5 procenta. "Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 11 procent, přitom za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů vzrostly o 12,1 procenta a za opravy o 6,5 procenta," doplňuje ČSÚ.

Příjemné překvapení

"Zářijové hodnoty velmi příjemně překvapily a předčily odhady analytiků. Vývoj tržeb měl zůstat příznivý i v říjnu," shrnuje Seidler. Podle analytika společnosti Citfin Jiřího Šimka pomůže dalšímu utrácení i plánované zvýšení mezd ve státním sektoru. "Spotřebitelé se již nebojí ztráty zaměstnání a celkově spíše očekávají zlepšení své ekonomické situace," dodává.

Za celé třetí čtvrtletí 2015 se neočištěné tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel zvýšily meziročně o 4,6 procenta. Z toho za pohonné hmoty utratily domácnosti o 5,7 procenta více, za potraviny o 4,5 procenta více a za nepotravinářské zboží o 4,4 procenta více.

 

Právě se děje

Další zprávy