Češi se chovají přesně podle učebnic ekonomie. Začali se rychle chystat na horší časy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
1. 6. 2020 16:40
Vláda, podnikatelé i občané šetří na horší časy, vyplývá podle analytika České bankovní asociace Miroslava Zámečníka z dubnové statistiky České národní banky o vývoji úspor. U vývoje depozit se tak krize již do statistik ČNB propisuje, protože úspory rostou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Není to překvapivé, šetření a tvorba finančních rezerv je logickým průvodním jevem zejména na počátku krize, dodal.

Od ledna do konce dubna stouply podle bankovní statistiky ČNB zůstatky na depozitních účtech domácností téměř o 55 miliard korun. "Ukazuje se, že domácnosti se chovaly přesně podle učebnic. Ty, jimž to finanční situace dovolovala, se snažily splácet svoje spotřebitelské půjčky a zároveň posílit svoje rezervy," uvedl Zámečník. Nelze však podle něj přehlédnout, že situace domácností je velmi diferencovaná a nemalé procento z nich již pociťuje akutní nedostatek peněz.

Od ledna do konce dubna stouply zůstatky na účtech podniků vlastněných tuzemskými investory o 32 miliard korun, a přes rostoucí finanční tlak se zvýšily i v dubnu, byť jen o 4,7 miliardy korun. "Opačný trend můžeme sledovat u podniků pod zahraniční kontrolou, jejichž depozita za duben téměř o 11 miliard korun poklesla," podotkl Zámečník.

Zásoba hotovosti na účtech vlády rekordně stoupla. Jen u takzvaných ústředních vládních institucí (kam patří například ministerstva a další ústřední úřady nebo veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce) činil tento růst bezmála 588 miliard korun a vrostl téměř na 650 miliard korun.

"To v přepočtu představuje ekvivalent skoro 12 procent ročního HDP České republiky," upozornil Zámečník. Jde o podle něj logickou snahu využít příznivých tržních podmínek a levně získat zdroje na krytí vysokého očekávaného schodku a refinancování letos splatných státních dluhopisů.

 

Právě se děje

Další zprávy