Češi rádi podnikají sami. Stále více firem vzniká pouze s jediným vlastníkem

ČTK ČTK
26. 3. 2019 9:24
Češi nejraději podnikají sami bez společníků. Dvě třetiny obchodních společností v Česku mají pouze jednoho vlastníka. Trendem posledních let je rostoucí individualizace a postupný nárůst počtu společností, které mají pouze jednoho majitele. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.
Foto: Thinkstock

V Česku existuje v současnosti 518 tisíc obchodních společností. Téměř 313 tisíc jich má jednoho majitele, 179 tisíc dva a více majitelů a u 26 tisíc vlastníka nelze dohledat. Mezi společnostmi, které mají dva a více vlastníků, přitom dominují firmy se dvěma vlastníky. Těch je v Česku téměř 125 tisíc, zatímco firem s více vlastníky je 55 tisíc.

Z celkového počtu firem, u kterých je možné dohledat majitele, tvoří společnosti s jedním vlastníkem téměř dvě třetiny, se dvěma vlastníky čtvrtinu s více vlastníky pouhou desetinu.

"Rostoucí individualizace lidí ve vztahu k podnikání může částečně souviset s odstraněním finanční bariéry pro založení společnosti s ručením omezeným na začátku roku 2014, kdy se snížil minimální základní kapitál z 200 tisíc korun na jednu korunu. Tento trend je ale patrný již delší dobu. Pokud má firma pouze jednoho vlastníka, leží rozhodování o záležitostech firmy pouze na něm. Odpadávají tak déletrvající diskuse a výměny názorů na určité aspekty směřování firem," uvedla analytička CRIF Věra Kameničková.

Zatímco mezi společnostmi, které působí na trhu 16 let a déle, tvoří firmy se dvěma a více vlastníky téměř polovinu (48 procent) všech společností na trhu, u společností, které jsou na trhu maximálně pět let, už jejich podíl činí pouze jednu čtvrtinu (27 procent).

Společnosti s více vlastníky mají nepatrně vyšší šanci, že jejich obrat překročí deset milionů korun nebo že budou mít deset a více zaměstnanců.

Největší podíl společností s jedním vlastníkem se nachází v Praze a v Jihomoravském kraji, kde tento podíl dosahuje dvou třetin (66 procent). Naopak v Karlovarském kraji má jednoho vlastníka pouze 53 procent firem a v Pardubickém kraji 58 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy