Češi nakupují více než před rokem, tržby stouply o procento

Ekonomika Ekonomika
4. 7. 2014 9:25
Dvouciferným tempem nadále rostou tržby za prodej zboží přes internet či prostřednictvím zásilkové služby – meziročně jsou o 14,4 procenta vyšší.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha – Tržby v tuzemských obchodech během května stouply o 1,1 procenta oproti stejnému období loňského roku. V porovnání s letošním dubnem, kdy k vyšším nákupům přispěly velikonoční svátky, ale tržby klesly o 1,5 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Pokud by však statistici neočistili čísla o takzvané sezonní vlivy, především nižší počet pracovních dnů v letošním květnu, jsou tržby oproti loňskému roku nižší o 0,6 procenta. Největší vliv na meziroční pokles tržeb měl vývoj v motoristickém segmentu a nižší prodej potravin.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel stouply meziročně o 1,3 %, neočištěné klesly o 1,9 procenta.
 
V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot stouply sezonně očištěné tržby meziročně o 1,1 procenta. Neočištěné klesly o 0,1 procenta, z toho potraviny o 0,7 procenta. Tržby za pohonné hmoty a nepotravinářské zboží naopak vzrostly o 0,4, respektive o 0,3 procenta.

Dvouciferným tempem nadále rostou tržby za prodej zboží přes internet či prostřednictvím zásilkové služby – meziročně jsou o 14,4 procenta vyšší. Daří se i prodejcům počítačového a komunikačního zařízení (nárůst o 13,9 procenta).

"Bez ohledu na výrazné zpomalení růstu tržeb lze stále hovořit o solidním oživení spotřeby domácností. To vytváří solidní základ pro vyvážený ekonomický růst založený jak na domácí spotřebě, tak i vývozu," říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

 

Právě se děje

Další zprávy