Bleskové záplavy na Mallorce turisty neohrozily. Češi jsou v pořádku, hlásí cestovky

ČTK ČTK
10. 10. 2018 16:05
Prudký déšť vyvolal na ostrově bleskové záplavy, při kterých zemřelo podle dosavadních informací nejméně devět lidí, další se pohřešují.
Následky záplav na Mallorce.
Následky záplav na Mallorce. | Foto: Reuters

Praha - Čeští turisté na středomořském ostrově Mallorca, který v noci na dnešek zasáhly bleskové povodně, jsou v pořádku. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří není známo, že by záplavy kohokoli zasáhly tragicky.

Na Baleárském ostrově Mallorca, který leží ve Středozemním moři jižně od španělského pobřeží, nyní tráví dovolenou a prodloužené léto několik set Čechů. Turistická sezona tam tento týden končí. Většina destinací je mimo území, kde záplavy udeřily.

"Není nám známo, že by bleskové záplavy kohokoli zasáhly tragicky. Významný vliv to ale má z hlediska ubytovacích kapacit a kvality pláží," řekl  Papež. Lidé, kteří na ostrově jsou, se podle něj nechtějí vracet domů předčasně. Turistická sezona na ostrově tento týden končí, pak přijíždějí golfisté a cyklisté.

Několik desítek klientů je na ostrově Mallorca s cestovní kanceláří Fischer. Podle mluvčího Jana Bezděka jsou všichni v pořádku a kvůli záplavám zatím nikdo z nich potíže nehlásil. Situace na ostrově je podle Bezděka už klidná, hotely fungují a elektřina po nočním výpadku také. Odklízejí se škody, které noční déšť napáchal.

Desítky klientů má na Mallorce také kancelář Exim Tours, záplavy se jich podle marketingového ředitele Stanislava Zímy nijak nedotkly. Záplavy byly na severovýchodě ostrova s epicentrem v Sant Llorenc, kde kancelář žádné klienty nemá.

"Naši klienti jsou převážně na jihu ostrova. V oblasti východního pobřeží jsou námi nabízené hotely už uzavřené," dodal Zíma. Informace se týkají také klientů spřízněné kanceláře Kartago Tours ze Slovenska, Maďarska a Polska.

Své klienty na Mallorce preventivně telefonicky kontaktuje portál dovolena.cz, uvedla jeho ředitelka Eva Sedlmajerová.

"Přestože tam jsou na dovolené s jednotlivými cestovními kancelářemi, ověřujeme také my napřímo, zda nepotřebují naši pomoc nebo asistenci," podotkla. Odlety z ostrova mohou podle ní být dnes opožděny, dovolenkářům ale doporučila, aby na letiště přijeli v čase plánovaném pro zahájení odbavení a vzali si s sebou občerstvení a teplé oblečení.

Pokud povodně ovlivnily provoz transferu českých turistů na letiště, Sedlmajerová jim doporučila jet třeba taxíkem. "Vynaložené náklady s nimi budou řešeny po jejich návratu do ČR," uvedla. Co se týče odletů z Česka na Mallorku, zatím nejsou platná žádná omezení, doplnila.

Ostrov Mallorca patří mezi oblíbené cíle českých turistů. Podle Papeže jde o nejsilnější španělskou destinaci. Do Španělska ročně vyrazí zhruba 180 tisíc Čechů, z toho až 30 tisíc míří na Mallorku. Podle údajů Českého statistického úřadu loni Češi vyjeli na 4,9 milionu cest do zahraničí, z toho 90 procent bylo po Evropě. Španělsku patřila s 258 tisíci cestami šestá příčka. Meziroční nárůst zájmu byl ale více než čtyřicetiprocentní.

Prudký déšť v úterý vyvolal na ostrově bleskové záplavy, při kterých zemřelo podle dosavadních informací nejméně devět lidí a další se pohřešují. Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaely Lagronové mezi oběťmi nejsou žádní Češi a ani mezi zraněnými by neměli být.

Letecké spojení z Prahy do Palma de Mallorca není přerušené, všechny lety dnes odletí podle platného letového řádu, řekl mluvčí Letiště Václava Havla Roman Pacvoň.

Nejméně pět lidí zemřelo a další se pohřešují po bleskových záplavách na ostrově Mallorca. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy