Češi mají doma osm milionů nepoužívaných mobilů, spočítala firma

ČTK ČTK
27. 1. 2017 13:38
Zhruba čtvrtina českých obyvatel mění ročně telefon, což představuje 2,5 milionu prodaných zařízení. Počet nepoužívaných a nevyhozených přístrojů je odhadován až na osm milionů. Staré přístroje obsahují nebezpečné látky, jako jsou arzen, kadmium a rtuť. Průměrná doba používání stejného modelu se pohybuje v rozmezí 12 až 18 měsíců.
Na web se prostřednictvím mobilů připojuje 41 procent Čechů.
Na web se prostřednictvím mobilů připojuje 41 procent Čechů. | Foto: Otakar Schön

Praha – Češi mají doma kolem osmi milionů nepoužívaných mobilních telefonů. Přístroje obsahují mimo jiné 2800 kg stříbra, ale také nebezpečné látky, jako jsou arzen, kadmium a rtuť. Uvedla to firma Asekol, která se zabývá ekologickým sběrem elektrospotřebičů.

Průměrná doba používání mobilního telefonu je podle Asekolu 12 až 18 měsíců. "V Česku ročně mění telefon zhruba čtvrtina občanů, to znamená 2,5 milionu prodaných mobilů. Počet nepoužívaných a dosud nevyhozených telefonů v ČR je odhadován až na osm milionů," uvedla mluvčí Asekolu Martina Martínková.

V rámci akce "Věnuj mobil", kdy odevzdání telefonu pomáhá dětem v dětských domovech, Asekol recykloval 121 229 mobilů. Vedle recyklace mohou lidé nepožívané ale funkční přístroje nabídnout k výkupu, kdy se přístroj dostane znovu do prodeje. Například společnost Mobil Pohotovost vykoupila od roku 1999 téměř 1,7 milionu telefonů.

Podle Alexandra Soukupa z Mobil Pohotovosti se cena zánovního telefonu může proti ceně nového telefonu pohybovat v závislosti na cenové hladině a značce až o 4000 korun níže. "Obecně lze říci, že čím dražší je model, tím vyšší je i úspora, které lze dosáhnout při koupi jeho zánovní varianty," uvedl. I prémiové telefony známých značek se tak dostávají mezi lidi, kteří by si dříve jejich koupi rozmysleli. Známost a exkluzivita značky hraje roli zejména u mladších zákazníků.

V Česku je více než 14 milionů aktivních SIM karet do mobilních zařízení. Podle posledních zjištění Českého statistického úřadu se na web prostřednictvím mobilů připojuje 41 procent Čechů.

 

Právě se děje

Další zprávy