Češi loni utratili za hračky rekordních 6,8 miliardy korun. Nejvíc lákalo Lego, zájem byl i o Merkur

ČTK ČTK
3. 5. 2018 15:26
Zdaleka nejvíce se prodává stavebnice Lego, i díky novým edicím, které uvádí na trh. Loni byla nejpopulárnější edice lega Star Wars a hra Minecraft.
Foto: Shutterstock

Praha - Češi loni utratili za hračky rekordních 6,8 miliardy korun, meziročně o sedm procent víc. Tuzemské hračkářské firmy loni zvýšily výrobu o devět procent na 3,05 miliardy korun. Většina produkce šla na export. Čtyři závody zahraničních hračkářských společností v ČR vyrobily produkty za 6,2 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních údajů Sdružení pro hračku a hru.

"Rok 2017 byl pro výrobce hraček i pro jejich dovoz a prodej nejpříznivější od roku 2008. Odráží to celkový pozitivní vývoj hospodářství," řekl místopředseda sdružení Jiří Šťastný.

Loni přibylo deset výrobců hraček, celkem jich tak je v Česku 280. Z nich velká část, 117, vyrábí dřevěné hračky, 50 textilní a plyšové hračky, 37 firem plastové výrobky a 18 kovové a technické hračky. Další se zabývají například výrobou objektů pro dětská hřiště. V oboru pracuje celkem 3 600 lidí.

Prodej hraček po internetu loni stoupl zhruba o 12 procent. "Nejpopulárnější jsou na internetu stavebnice, následují společenské hry, hračky pro holky a interaktivní hry," uvedla obsahová manažerka srovnávače cen Heureka.cz Alexandra Čermáková.

Zdaleka nejvíce se prodává stavebnice Lego, i díky novým edicím, které uvádí na trh. Loni byla nejpopulárnější edice lega Star Wars a hra Minecraft. Meziročně vzrostl také zájem o stavebnice Merkur a Playmobil.

Trh s hračkami loni výrazně ovlivnil fenomén Fidget Spinner. "Antistresová pomůcka, která se mezi dětmi stala hitem doslova přes noc, se prodávala nejvíce právě před rokem, v květnu a červnu. Už během prázdnin však zájem o něj opadl, a nijak se nezvedl ani před Vánoci," dodala Čermáková.

Vývoz hraček loni mírně stoupl na 2,05 miliardy korun. Největšími českými vývozci jsou ABAfactory, Abrex, BD Tova Brno, Moravská ústředna DUV Brno či Detoa Albrechtice. Mezi velké prodejce hraček v Česku patří například hračkářství Hamleys, Bambule, Dráčik, Sparkys, Pompo či HM Studio.

Největším českým výrobcem hračkářského sortimentu je firma Dino Toys, která letos převzala společnost Topa, tradičního producenta dřevěných obrázkových kostek. "Český zákazník vyžaduje u hraček pro své děti kvalitu, kterou mu umíme nabídnout, i přírodní materiály," uvedla marketingová manažerka firmy Ivana Maršálová.

V ČR mají své montážní a z části výrobní provozy i nadnárodní společnosti Simba, LEGO, Ravensburger a Playmobil. Většinou se však díly a polotovary vyrábějí ve světě a v Česku se kompletují, balí a distribuují.

Sdružení pro hračku a hru je dobrovolným zájmovým sdružením občanů i právnických osob. Zaměřuje se na problematiku her a hraček, jejich tvorby a užití. Zabývá se pedagogicko-psychologickými, zdravotně bezpečnostními, výtvarnými, výrobními a komerčními aspekty herních předmětů s cílem podnítit růst kvality hraček na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy