Češi loni podali rekordní počet patentových přihlášek

8. 4. 2014 18:14
Domácí přihlašovatelé podali u Úřadu průmyslového vlastnictví 984 národních přihlášek vynálezů, což představuje třináctiprocentní meziroční nárůst.
Český prototyp létajícího kola. Ilustrační foto.
Český prototyp létajícího kola. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Domácí přihlašovatelé loni podali u Úřadu průmyslového vlastnictví 984 národních přihlášek vynálezů, což představuje třináctiprocentní meziroční nárůst a je to nejvíce za posledních dvacet let. Zároveň roste počet přihlášek do zahraničí, kterých bylo podáno o 24 procent více než v roce 2012.

České univerzity se podílejí více než čtvrtinou. „Oproti roku 2012 jsme od vysokých škol zaznamenali 30% nárůst přihlášek vynálezů a užitných vzorů,“ říká Josef Kratochvíl, předseda Úřadu průmyslového vlastnictví.

Úřad se chce nyní více soustředit na kvalitu přihlašovaných řešení. „Dbát, aby výzkum a vývoj začínal vždy od samé špice světového stavu techniky. Vyhnout se vynalézání vynalezeného, úsilí směřovat tam, kde nejsnáze nalezneme potenciální zájemce o naše produkty. Proto se musíme zdokonalovat ve využívání informačních zdrojů, které máme zdarma k dispozici. Jen tak můžeme pokročit na žebříčku konkurenceschopnosti a vytvářet nové pracovní příležitosti,“ zdůrazňuje Kratochvíl.

Právě přihlášky do zahraničí mohou být podle něj cestou, jak patent prodat či poskytnout licenci především zahraničním firmám. Inspirací může být japonská společnost Panasonic, která vloni podala 2881 přihlášek podle Smlouvy o patentové spolupráci (PCT), což jí vyneslo celosvětové prvenství, a neustále tak zvyšuje svou tržní hodnotu.

 

Právě se děje

Další zprávy