Češi loni omezili dovolené, tržby cestovek ale stouply

ČTK ČTK
1. 4. 2014 10:03
Počet tuzemských dovolených i zahraničních zájezdů loni klesl o čtyři procenta, uvedla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur s odkazem na údaje ČSÚ.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha  - Češi loni omezili dovolené. Celkem uskutečnili 11,26 milionu dovolených, což je o čtyři procenta méně než v roce 2012. Podíl zájezdů organizovaných cestovními kancelářemi ale vzrostl na 52 procent. Informovala o tom Asociace českých cestovních kanceláří a agentur na základě nových údajů Českého statistického úřadu.

Pokles počtu dovolených se týkal tuzemských i zahraničních zájezdů. Lidé absolvovali 7,067 milionu dovolených v Česku, což je pokles o čtyři procenta oproti roku 2012. O čtyři procenta se snížil také počet zahraničních dovolených, a to na 4,193 milionu. Průměrný počet přenocování na dovolené v zahraničí stoupl z 8,3 dne na 8,4 dne.

"Přestože v loňském roce cestovali Češi celkově méně, podíl využití služeb cestovních kanceláří a agentur při organizaci zahraniční dovolené vzrostl téměř na 52 procent, naopak podíl individuální organizace se snížil na 48 procent," uvedla tajemnice asociace Kateřina Petříčková.

Tržby cestovek vzrostly

Cestovní kanceláře loni prodaly podle ČSÚ 2,183 milionu zájezdů, tedy stejně jako o rok předtím. Rok 2013 tak asociace hodnotí pozitivně, tržby cestovek stouply o zhruba sedm procent, a to kvůli vyšším průměrným cenám prodaných zájezdů.

Cestovní kanceláře podle asociace správně odhadly poptávku na rok 2013. "Tím se vyhnuly velkým slevám 'last minute', které vedou klienty k nežádoucímu vyčkávání s nákupem zájezdu až na poslední chvíli. Dokonce u některých pobytů se prodejní ceny s blížícím termínem odjezdu zvyšovaly," dodala Petříčková.

Češi cestují nejvíce do Chorvatska, Itálie a Slovenska, u leteckých zájezdů patří mezi nejvyhledávanější destinace Řecko, Turecko, Španělsko, Egypt, Bulharsko a Tunisko. U Egypta loni klesl zájem turistů o 17 až 20 procent kvůli zhoršené politické situaci. Podle asociace CK omezily na letní sezonu 2014 ubytovací kapacity v Egyptě o deset až 15 procent.

Na konci ledna působilo na českém trhu podle asociace 955 aktivních cestovních kanceláří, řádně pojištěných proti úpadku.

 

Právě se děje

Další zprávy